Συνεχίζονται οι καθοδικές πιέσεις των τιμών στην αγορά κατοικίας της Ισπανίας, αν και ο ρυθμός υποχώρησης δείχνει να επιβραδύνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,2% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2010 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη στις νεόδμητες κατοικίες, αγγίζοντας το 2,6%, έναντι μείωσης 1,8% των μεταχειρισμένων/παλιότερων κατοικιών.

Η μόνη πόλη όπου οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, με το οριακό πάντως 0,9%, ήταν η πρωτεύουσα Μαδρίτη, τη στιγμή που στην Ανδαλουσία αυτές υποχώρησαν κατά 2,2%, στις Βαλεαρίδες κατά 2%, στα Κανάρια Νησιά κατά 2,9% και στην επαρχία της Καντάμπρια κατά 6,7%, που ήταν και το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούνται κάποια θετικά σημάδια για τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, τουλάχιστον όσον αφορά τις αγοραπωλησίες, μια και οι πωλητές έχουν πλέον προσαρμόσει προς τα κάτω τις απαιτήσεις τους.

Μόνο κατά τον Νοέμβριο, 26.188 πωλητές δέχθηκαν να προσφέρουν τις κατοικίες τους με έκπτωση, μέσω του μεγαλύτερου γραφείου αγγελιών ακινήτων της χώρας (Ιdealista), 15% περισσότεροι απ’ ό, τι τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση δε με τον Νοέμβριο του 2009, η ποσοστιαία αύξηση των ιδιοκτητών που μείωσαν τις ζητούμενες τιμές αγγίζει το 80%.

Eστω κι έτσι, όμως, τα ακίνητα δύσκολα βρίσκουν αγοραστές. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, έως 45.000 κατοικίες παραμένουν προς πώληση στις Βαλεαρίδες, ενώ στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται σε 15.000. Διόλου τυχαία, η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 25% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση, η κάμψη αγγίζει το 31%. Αναλυτές κάνουν λόγο για συνέχεια της μείωσης των τιμών τουλάχιστον κατά τα προσεχή δύο χρόνια, ενώ η υπερπροσφορά είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, που σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, κυμαίνεται μεταξύ 700.000 και 1 εκατ. κατοικιών.

Πηγή: Καθημερινή