Υπό μερικό κρατικό έλεγχο θα περιέλθουν οι υπερχρεωμένες συνεταιριστικές τράπεζες της Ισπανίας, δηλώνουν πηγές προσκείμενες στην ισπανική κυβέρνηση τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Δημόσιο θα αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο στις περιφερειακές τράπεζες (cajas στα ισπανικά) οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε προβληματικά δάνεια κυρίως για την αγορά κατοικίας. Αυτό θα γίνει μέσω του Ταμείου Αναδιάρθρωσης των Τραπεζών (FROB) το οποίο παρείχε μέχρι σήμερα φθηνό δανεισμό στα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις για το κόστος της διάσωσης των cajas είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες καθώς τα ακριβή οικονομικά στοιχεία των συνεταιριστικών τραπεζών παραμένουν άγνωστα προς το παρόν. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει δώσει προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου προκειμένου να αποκαλυφθεί το μέγεθος των ζημιών.

Οι προβλέψεις για το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των προβληματικών τραπεζών κυμαίνονται από τα 20 έως τα 120 δισ. ευρώ, όμως οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσό μικρότερο των 50 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει μέχρι τα τέλη Μαρτίου μια καθαρή εικόνα για τις τράπεζες οι οποίες ελέγχονται από τις τοπικές κυβερνήσεις, τους καταθέτες και τους εργαζόμενους σε αυτές. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κατέχουν σχεδόν το ήμισυ των χορηγήσεων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει διαθέσει σχεδόν το 1% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος όμως οι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς επενδυτές εκτιμούν ότι οι «μαύρες τρύπες» του τραπεζικού κλάδου είναι μεγαλύτερες εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Πηγή: tovima.gr