Ισπανία και Πορτογαλία προσπαθούν εναγωνίως να αποσυνδέσουν την τύχη τους από την κρίση χρέους που πλήττει την Ιρλανδία, με το επιχείρημα ότι τα δικά τους δημοσιονομικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη συνδρομή ενός πακέτου σωτηρίας ανάλογου με αυτό που προορίζουν για την Ιρλανδία η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ξεκαθάρισε ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας του, την Πέμπτη, ότι η κυβέρνηση της οποίας ηγείται είναι απολύτως αποφασισμένη να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η Ελενα Σαλγάδο, η υπουργός Οικονομικών, είχε νωρίτερα δηλώσει πως δεν βλέπει κανένα λόγο να συγκρίνεται η Ισπανία με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Εκπέμποντας ένα μήνυμα με αποδέκτη τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες έχουν γίνει ιδιαιτέρως νευρικές για την πορεία των πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο κ. Θαπατέρο τόνισε ότι «για μεγαλύτερη ασφάλεια» το πρόγραμμα της κυβέρνησής του θα συμπυκνωθεί σε ένα «σχέδιο δράσης» που θα υλοποιηθεί τους επόμενους 15 μήνες.

«Η δέσμευσή μας να μειώσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού πρέπει να εκπληρωθεί χωρίς καμία παρέκκλιση, επειδή από αυτήν εξαρτάται η εμπιστοσύνη προς την οικονομία μας, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε.

Το μέγεθος
Η αλήθεια είναι πως το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας είναι τέτοιο ώστε μια επιχείρηση διάσωσής της θα απειλούσε την επιβίωση της ίδιας της Ευρωζώνης. Όσο για την Πορτογαλία, με μια οικονομία η οποία αντιστοιχεί στο ένα έκτο της ισπανικής, αντιμετωπίζει μικρότερους συστημικούς κινδύνους, όμως αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως η επόμενη στη σειρά για διάσωση, μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Ο Φερνάντο Τεχτέιρα ντος Σάντος, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, ισχυρίστηκε ότι η Λισαβόνα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μέσω των αγορών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών δεν έχει καμία πρόθεση να στραφεί προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

Δεν υπάρχει εναλλακτικό «σχέδιο Α, Β ή Γ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε μία απευθείας σύγκριση με την Ιρλανδία, ο ίδιος τόνισε πως η χώρα του δεν έχει γνωρίσει κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, ενώ διαθέτει ένα τραπεζικό κλάδο ο οποίος είναι «ανθεκτικός, σταθερός και με καλή κεφαλαιακή βάση».

Οικονομολόγοι με έδρα τη Λισαβόνα επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο τεστ για την ικανότητα της Πορτογαλίας να δανειστεί από τις αγορές θα έρθει στις αρχές του επόμενου έτους, όταν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των 20 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι έχει συνολικά ανάγκη το 2011.

Πάντως, τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία, όπως και οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες, βρίσκονται εγκλωβισμένες ανάμεσα στις απαιτήσεις των οικονομικών αναλυτών και των επενδυτών, οι οποίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες -ενώ τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη είναι ανταγωνιστικά.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ορισμένοι επιμένουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.

Πηγή: Ημερησία