Η πορεία από την ίδρυση της Riopesca, στην Global Finance και στην τέταρτη θέση στον κλάδο στην Ελλάδα.

Την Ανδρομέδα σύμφωνα με τη μυθολογία τη βρήκε και την έσωσε ο Περσέας ενώ ήταν δεμένη σε έναν βράχο, λίγο προτού την κατασπαράξει θαλάσσιο κήτος. Η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα, αντιθέτως, δεν κινδυνεύει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, αν και δεν είναι εισηγμένη, ενδέχεται να είναι ο ρυθμιστής εξελίξεων στον πιο ελκυστικό κλάδο του Χρηματιστηρίου το τελευταίο εξάμηνο.

Εκεί όπου η «έφοδος» του γεωργιανού επιχειρηματία κ. Κahka Βendukidze έχει φέρει τα πάνω κάτω, αφού έχει καταφέρει να αποκτήσει σημαντικά ποσοστά στους leaders του χώρου (Νηρέας, Σελόντα και Δίας) επενδύοντας πάνω από 30 εκατ. ευρώ ως τώρα. Στόχος του γεωργιανού επιχειρηματία είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα, ώστε να ελεγχθούν η προσφορά και η ζήτηση της παραγωγής και να σταματήσει ο πόλεμος τιμών που ταλαιπωρεί κατά καιρούς τον κλάδο.

Η Ανδρομέδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανήκει κατά 95% στο επενδυτικό fund της Global Finance του κ. Αγγ. Πλακόπητα. Στο τέλος της εβδομάδας στα γραφεία της εταιρείας έχει προγραμματιστεί μια κρίσιμη συνάντηση με τον ίδιο τον γεωργιανό επιχειρηματία. Στις προηγούμενες επαφές, η πλευρά της Global είχε προτείνει τρία σενάρια συνεργασίας: την πώληση ενός ποσοστού στον Γεωργιανό και τη διατήρηση της πλειοψηφίας, τη συμμετοχή της Ανδρομέδας σε ένα μεγάλο σχήμα αλλά με ανεξάρτητο μάνατζμεντ ή την πλήρη πώλησή της με τίμημα που είχε γνωστοποιηθεί στον ξένο επενδυτή. Στις προτάσεις αυτές θα απαντήσει ο κ. Βendukidze στο τέλος της εβδομάδας. Τυχόν συμφωνία των δύο πλευρών αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο, καθώς το Linnaeus θα έχει μαζί του τον Δία και την Ανδρομέδα, δηλαδή τον τρίτο και τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, και μπορεί ανεξάρτητα από την προσέγγισή του με Νηρέα και Σελόντα να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο στον κλάδο.

Η Ανδρομέδα αποτελεί συνέχεια της Riopesca και είχε ιδρυθεί το 1998 από τον κ. Χ. Γιαννόπουλο. Το 2006 το επενδυτικό fund της Global Finance που επενδύει στην Ελλάδα έψαχνε να βρει ευκαιρίες στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Εντόπισε την Ανδρομέδα και αντί 35 εκατ. ευρώ εξαγόρασε το 95% και το 5% πέρασε στα στελέχη της διοίκησης. Η Ανδρομέδα τότε είχε τζίρο περί τα 30 εκατ. ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά, το 2010, έκλεισε με 77 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δ. Βαλαχής, το business plan προβλέπει τζίρο 100 εκατ. ευρώ το 2012 και κέρδη ΕΒΙΤDΑ 17 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει έδρα την Πάτρα και διαθέτει εγκαταστάσεις κυρίως στη Δυτική Ελλάδα (Ηγουμενίτσα, Αστακό, Αμβρακικό, Εχινάδες), στη Σέριφο και στην Αλβανία. Την τριετία 2008-2010 προχώρησε σε τρεις εξαγορές ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στην Ισπανία (Αcuimar, Νiordseas και Ρiscimar), με αποτέλεσμα να ελέγχει το 25% της ισπανικής παραγωγής. Οι τρεις εταιρείες το 2010 συνέβαλαν με 27 εκατ. ευρώ στον συνολικό τζίρο των 77 εκατ. ευρώ και είναι κερδοφόρες μετά τη λειτουργική αναδιάρθρωση που έκανε η διοίκηση της Ανδρομέδας, κυρίως στις Νordseas και Ρiscimar.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Βαλαχής , η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε τσιπούρα και λαβράκι στην Ελλάδα φθάνει τις 8.000 τόνους, εκ των οποίων εξάγονται οι 6.000 τόνοι. Στην Ισπανία η παραγωγική δυναμικότητα ανέρχεται σε 6.000 τόνους. Η στρατηγική της εταιρείας προβλέπει με την παραγωγή της Ελλάδας να τροφοδοτούνται οι κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές και με την παραγωγή της Ισπανίας η ντόπια αγορά και η Δυτική Ευρώπη. Ο όμιλος της Ανδρομέδας απασχολεί σε Ελλάδα και εξωτερικό 500 εργαζομένους και έχει καθαρό δανεισμό περί τα 50 εκατ. ευρώ. Οι τιμές σήμερα στον κλάδο κυμαίνονται στα 4,5 ευρώ το κιλό η τσιπούρα και στα 4,2 ευρώ το κιλό το λαβράκι. Ικανοποιητικές τιμές που καθιστούν τις εταιρείες κερδοφόρες, ενώ όσο πλησιάζουν προς τα 5 ευρώ η κερδοφορία θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Global Finance, η συγκέντρωση στον κλάδο είναι ευπρόσδεκτη, από όπου και αν προέλθει. Είτε αυτοβούλως από τις ελληνικές εταιρείες είτε από τις πρωτοβουλίες του Γεωργιανού. Οπως επισημαίνουν, επιβάλλεται να υπάρξει πειθαρχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, να ενισχυθεί το εμπορικό κομμάτι των εταιρειών και κυρίως το κομμάτι της έρευνας. Το consolidation όμως θα πρέπει να συνδυαστεί και με οικονομική ευρωστία. Γι΄ αυτό και οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον κλάδο βλέπουν με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες αυτές, από όπου και αν προέρχονται.

Σκληρό πόκερ για τον έλεγχο του κλάδου

«Αφού δεν κατάφεραν οι έλληνες μάνατζερ του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών να βάλουν τάξη στον χώρο τους, βρήκε πρόσφορο έδαφος ένας Γεωργιανός με πολλά λεφτά για το επιχειρήσει». Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του σίριαλ που εκτυλίσσεται το τελευταίο εξάμηνο στις ιχθυοκαλλιέργειες, έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Το Linnaeus Capital του κ. Κahka Βendukidze έχει αποκτήσει το 30,4% του Δία και μαζί με τον ιδρυτικό μέτοχο κ. Στ. Πιττάκα έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό. Μάλιστα, όταν μετατρέψει σε μετοχές το σύνολο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που είχε καλύψει ύψους 15 εκατ. ευρώ, το ποσοστό του θα ξεπεράσει το 35% και τότε ίσως υποχρεωθεί να υποβάλει και δημόσια προσφορά. Στον Νηρέα ελέγχει το 18% και στη Σελόντα το 11,5%. Και αν με την οικογένεια Πιττάκα ο Γεωργιανός τα έχει βρει, οι κινήσεις του αντιμετωπίζονται πλέον με επιφύλαξη από τη διοίκηση του Νηρέα και από τους αδελφούς Στεφανή της Σελόντα. Γι΄ αυτό και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική άνοδος στις τιμές των εν λόγω μετοχών, αφού αγοράζουν όλοι: ο Γεωργιανός για να ενισχύσει τη θέση, οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών για να μη χάσουν τις εταιρείες τους και οι μικρομέτοχοι γιατί βλέπουν «ψαχνό» για τη συνέχεια. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στη Σελόντα οι αδελφοί Στεφανή έχουν καταστατική πλειοψηφία και δεν «κινδυνεύουν» από επιθετικές κινήσεις, αλλά στον Νηρέα ο κ. Αρ. Μπελλές και ένας σκληρός πυρήνας μετόχων δεν ελέγχουν πάνω από το 35%.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ποσοστό 80% και το κυριότερο είναι ότι δεν έχει πληγεί από την ύφεση. Μπορεί οι ρυθμοί ανόδου να έχουν επιβραδυνθεί αλλά η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Επειδή όμως ο κλάδος απαιτεί μεγάλα κεφάλαια κίνησηςτο ψάρι είναι ένα ζωντανό προϊόν και χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια ώσπου να διοχετευθεί στην κατανάλωση-, όλες οι εταιρείες είναι υπερδανεισμένες. Οι δανειακές υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την υπερβάλλουσα πολλές φορές παραγωγή, οδηγούσαν σε έναν πόλεμο τιμών από πολλές επιχειρήσεις του κλάδου που δεν είχαν άλλο μέσο για να αντεπεξέλθουν. Πολλές φορές οι επιχειρήσεις κάθησαν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν μια λύση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η εμπλοκή του γεωργιανού επιχειρηματία που έχει σπουδάσει ιχθυολόγος δρομολογεί τις εξελίξεις, ανεξάρτητα αν θα είναι αυτός ο πρωταγωνιστής ή όχι.

Πηγή: tovima.gr