Περισσότερο από ένας Ισπανός στους πέντε ζει στη φτώχεια, ποσοστό σε άνοδο, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των ισπανικών οικογενειών αγωνίζονται να τα καταφέρουν οικονομικά στο τέλος του κάθε μηνός, ανακοινώθηκε από την Στατιστική υπηρεσία στην Ισπανία.

Ως φτωχοί, πρόσθεσε η εν λόγω Υπηρεσία, λογίζονται όσο ζουν με λιγότερο από το 60% του μέσου ισπανικού μισθού - αυτοί σήμερα φθάνουν το 20,8% του ισπανικού πληθυσμού, έναντι του 19,5% που ήταν πέρυσι. Εξ άλλου, ποσοστό 30,4% των οικογενειών της Ισπανίας βεβαίωσαν ότι «αντιμετωπίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη δυσκολία» να «τα φέρουν βόλτα στα τέλη του κάθε μηνός».

Φθίνουν οι μισθοί

Παράλληλα, από 4,7% πέρυσι σε 7,7% φέτος ανέρχεται το ποσοστό των εργαζομένων Ισπανών, που δεν μπορούν να «τιμήσουν» όλες τις υποχρεώσεις τους, που σχετίζονται με την κατοικία τους. Στην Ισπανία πέρυσι το ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ανερχόταν στα 25.732 ευρώ, υποχωρώντας φέτος σε ποσοστό -2,9% λόγω της κρίσης.

Η κατάσταση, φέτος, είναι κατά τι καλύτερη στη Βισκαΐα και τη Ναβάρα, αλλά και στην Εστρεμαδούρα (κοντά στην Πορτογαλία) και την Ανδαλουσία.

Η «φούσκα» στην αγορά ακινήτων (στο σύνολό της) όταν έσκασε, «βύθισε» σε βαθιά ύφεση την ισπανική οικονομία από τα τέλη του έτους 2008, που διαρκεί σε μεγάλο βαθμό έως και σήμερα, με το ποσοστό των ανέργων επίσημα καταγεγραμμένων να «φλερτάρει» με το 20% του ενεργού πληθυσμού, το υψηλότερο πανευρωπαϊκά. Το ποσοστό ήταν μόλις 8%, όταν ξεκινούσε αυτή η κρίση.

Για φέτος, από το ΔΝΤ έγινε πρόβλεψη πως η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με αρνητικό πρόσημο, με -0,3%, όμως του χρόνου η ανάπτυξη θα κινηθεί αναιμικά μεν, αλλά σε θετικό έδαφος (+0,7%).

Πηγή: www.kathimerini.gr