Του Στέλιου Μορφίδη

Σε δύσκολη παρτίδα σκάκι εξελίσσεται η προσπάθεια εξαγοράς της Hochtief από την ισπανική ACS, που θα της δώσει μεταξύ άλλων τον έλεγχο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών αλλά και θα αυξήσει σε τέσσερα τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στα οποία συμμετέχει στη χώρα μας (Aυτοκινητόδρομοι σε Ιόνια Οδό, Κεντρική Ελλάδα, Μαλιακός - Κλειδί, Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα).

Στη μία πλευρά βρίσκεται ο διάσημος πρόεδρος της Real Madrid Florentino Perez, που από το μηδέν κατάφερε να δημιουργήσει έναν κατασκευαστικό κολοσσό μέσα σε τριάντα χρόνια και τώρα θέλει να τον μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, αποφεύγοντας την ισπανική κρίση με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Στην άλλη ο Herbert Lutkestratokotter, δ/νων σύμβουλος της ιστορικής γερμανικής εταιρείας, που όμως έχει περιέλθει σε στασιμότητα τα τελευταία χρόνια.

Κάπου στη μέση βρίσκονται τράπεζες, ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις και μέτοχοι που προσπαθούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους σε ένα περιβάλλον ούτως ή άλλως δυσμενές για τον κατασκευαστικό κλάδο πανευρωπαϊκά.

Οι μόνοι που δεν φαίνεται να ασχολούνται και τόσο είναι οι εναπομείναντες απόγονοι-μέτοχοι των ιδρυτών της εταιρείας αδελφών Helfmann. Ούτως ή άλλως οι κινήσεις της σταμάτησαν να καθορίζονται από τις οικογένειές τους ήδη από τη δεκαετία του ‘20, όταν πέρασε στα χέρια του μεγιστάνα Hugo Stinnes. Ο όμιλος του τελευταίου όμως πτώχευσε κατά τον Μεσοπόλεμο και έτσι η RWE και η AEG αποτέλεσαν το σωσίβιο για τη Hochtief εξελισσόμενες σε μεγαλομετόχους.

Σήμερα μεγαλομέτοχος είναι η ACS, η οποία προ τριετίας κατάφερε να χτίσει ένα μερίδιο γύρω στο 30% μετά την αποεπένδυση της RWE. Ο κ. Perez έχει θέσει ως στόχο να λάβει το 50% συν μία μετοχή αποκλειστικά με ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας τη Hochtief γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα απ’ την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση.

Έχοντας πει ένα ηχηρό «όχι» στην προσπάθεια εξαγοράς και προσλαμβάνοντας συμβούλους (Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs) για να βρει διέξοδο, το ΔΣ της γερμανικής εταιρείας, που βλέπει αρκετούς μικρομετόχους να καλοβλέπουν την πρόταση της ACS λόγω της κρίσης, επιχειρεί να εμπλέξει σήμερα τις ρυθμιστικές αρχές ως ανάχωμα στους Ισπανούς. Τούτο διότι οι υπόλοιπες επιλογές που έχει εκτός του ότι είναι λίγες είναι και θεωρητικές: να βρει άλλον επενδυτή-λευκό ιππότη, να προσπαθήσει εκ νέου να εισαγάγει το σκέλος διαχείρισης αεροδρομίων στο χρηματιστήριο, να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή να επαναγοράσει μετοχές.

Μέχρι που η εταιρεία στράφηκε στην Καγκελαρία, ζητώντας προστασία. Όμως η Angela Merkel ήταν ξεκάθαρη: «το Δημόσιο δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις ιδιωτικών εταιρειών». Ίσως να είναι υπερβολική η τοποθέτηση αυτή αν θυμηθεί κανείς την επιρροή που άσκησε το πολιτικό σύστημα σε μεγάλες πολυεθνικές όταν αυτό χρειάστηκε. Από την άλλη όμως έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η Hochtief ήταν ο «εθνικός πρωταθλητής» της Γερμανίας. Σήμερα διατηρεί μόλις το 10% των δραστηριοτήτων της επί γερμανικού εδάφους!

Ο σύμμαχος και η μπλόφα

Σε μια απεγνωσμένη», όπως τη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, προσπάθεια η Hochtief έχει ζητήσει από τη ρυθμιστική Αρχή της Αυστραλίας να απαιτήσει απ’ την ACS την υποβολή αναγκαστικής δημόσιας προσφοράς για τη θυγατρική Leighton Holdings, το «φιλέτο» του ομίλου. Στόχος είναι να φουσκώσει το λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει η ισπανική κατασκευαστική και έτσι να την αποτρέψει να συνεχίσει. Τούτο καθώς η Leighton αποτιμάται σχεδόν όσο όλος ο όμιλος Hochtief και παράλληλα η ACS έχει ήδη χρέη 10 δισ. ευρώ από προηγούμενες εξαγορές. Οι Ισπανοί απ’ την άλλη δηλώνουν ότι έχουν εξετάσει ενδελεχώς την υπόθεση πριν προχωρήσουν στην προσφορά και ότι δεν διαπίστωσαν εμπόδιο. Μπλόφα ή όχι, το σίγουρο είναι ότι ο κ. Perez έχει κερδίσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην εξαγορά: την Centaurus Capital, ένα βρετανικό hedge fund με σημαντικό μερίδιο στη γερμανική κατασκευαστική. Έτσι ακόμα και αν δεν συνταχθεί άλλος μέτοχος μαζί του, θα έχει ξεπεράσει το όριο του 30% ώστε να αγοράζει ελεύθερα από την αγορά μετοχές και μετά τη λήξη της προσφοράς, περίπου δύο εβδομάδες από τώρα.

Το στοίχημα του Fl. Perez και το κρυφό ραντεβού με τον CEO της Leighton

Ο FLORENTINO Perez έχει γίνει δημοφιλής από την πορεία μιας εκ των γνωστότερων και πλουσιότερων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο, της Real Μαδρίτης. Παρ’ όλα αυτά τους τελευταίους μήνες δέχεται τα φώτα της δημοσιότητας και για τις επιχειρηματικές κινήσεις του. Η τελευταία, η πρόταση εξαγοράς της Hochtief, αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με στόχο να μειωθεί η έκθεση της ACS στην ισπανική αγορά, που πλήττεται απ’ την κρίση του real estate, χωρίς όμως να σταματήσει η προσπάθεια μείωσης των χρεών της εταιρείας, που σήμερα φτάνουν τα 10,5 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Αύγουστο η ACS πούλησε την επίσης κατασκευαστική Abertis στην private equity firm CVC.

Το ντιλ ήλθε λίγο μετά την πώληση του σκέλους διαχείρισης των ισπανικών λιμένων. Εν τω μεταξύ ο Perez ενεπλάκη και σε διαμάχη με την Iberdrola, όπου η ACS θέλει να αυξήσει το μερίδιό της (σήμερα είναι στο 12%) και να λάβει τον έλεγχο της εταιρείας και τη συγκέντρωση των κερδών της στον ισολογισμό του ομίλου. Πρόκειται για μια υπόθεση που εξετάζουν τα ισπανικά δικαστήρια, μιας και το ΔΣ της εταιρείας ενέργειας έχει αντιταχθεί με κάθε τρόπο στην προσπάθεια. Η ACS τώρα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη Hochtief με μια μικρή προσφορά, ώστε να του δώσει ίσα-ίσα το δικαίωμα να συμπεριλάβει τον ισολογισμό της σε αυτό του Gruppo ACS.

H γερμανική εταιρεία έχει μείνει εκτεθειμένη σε διάφορους μνηστήρες από το 2004, όταν η εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE πούλησε τη συμμετοχή της. Έκτοτε η Hochtief, που έχει κατασκευάσει σημαντικά έργα στην ιστορία της (τον πρώτο σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Γερμανίας, τη γέφυρα του Βοσπόρου, τη μεταφορά του αρχαίου ναού του Abu Simpel στην Αίγυπτο κ.ά.) δυσκολεύεται να αυξήσει τη διαφάνεια στο μετοχολόγιό της και η τιμή της μετοχής «σέρνεται».

Ως αποτέλεσμα πλέον βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της αυστραλιανής θυγατρικής της, που λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης στη χώρα αλλά και γενικά στις χώρες Ασίας - Ειρηνικού, αποτελεί σήμερα τη χρυσοτόκο κότα. Γι’ αυτό και ο Florentino Perez φρόντισε τον προηγούμενο μήνα να συναντήσει τον δ/νοντα σύμβουλο της Leighton, Wal King, σε μια από τις σουίτες του σταδίου Μπερναμπέου. Πολλοί της Hochtief διέκριναν τότε την «προδοσία». O King υπέβαλε την παραίτησή του μόλις δύο μέρες πριν από την υποβολή της πρότασης της ACS.

Πηγή: http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=88086