Λάδι στη φωτιά της κρίσης και συγκεκριμένα της πιστωτικής ασφυξίας των υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να ρίχνουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Μετά τη Fitch και τη Standard & Ρoor΄s, η Μoody΄s ανακοίνωσε χθες την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, διότι έπρεπε να αποτυπωθεί η «τεράστια επιδείνωση» των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Συγκεκριμένα, η Μoody΄s υποβάθμισε το ισπανικό χρέος σε Αa1 και η ιβηρική χώρα έχασε τη μοναδική ανώτατη αξιολόγηση «τριπλού Α» που της είχε απομείνει.

Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η είδηση της υποβάθμισης έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Μαδρίτη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν δίνει ώθηση στην πολιτική εξόδου από την κρίση- πολιτική αυστηρής λιτότητας- που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Θαπατέρο για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της. Και αυτό όχι επειδή η απόφαση της Μoody΄s θα συμβάλει στην αύξηση του κόστους εξωτερικού δανεισμού της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι μόλις ανακοινώθηκε η υποβάθμιση, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της ισπανικής κυβέρνησης υποχώρησε ελαφρώς στο 4,1% (παραμένει βεβαίως σχεδόν διπλάσιο από το επιτόκιο του ανάλογου γερμανικού ομολόγου), μείωση που αποτυπώνει την ανακούφιση των διεθνών δανειστών της χώρας που φοβούνταν ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η χθεσινή αρχική αντίδραση των αγορών δεν σημαίνει, πάντως, ότι θα συνεχιστεί. Διότι δεν αποκλείεται να επικρατήσουν «ωριμότερες» σκέψεις στην αγορά τις επόμενες ημέρες και να εκτιμήσουν οι θεσμικοί τις «πραγματικές δυνατότητες» εξυπηρέτησης του ισπανικού χρέους περιορίζοντάς τες ακόμη περισσότερο (τις δυνατότητες)...

Η υποβάθμιση δυσχεραίνει την προσπάθεια εξόδου της Ισπανίας από την κρίση επειδή έχει εξόχως αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, δηλαδή σε επίπεδο επικοινωνιακό και ψυχολογικό. Διότι η υποβάθμιση ανακοινώθηκε την ημέρα της κατάθεσης ενός σχεδίου προϋπολογισμού αυστηρής λιτότητας για το 2011 από την κυβέρνηση Θαπατέρο στο Κοινοβούλιο. Και επίσης ανακοινώθηκε την επομένη της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν τα ισπανικά συνδικάτα με αποτέλεσμα να παραλύσει στην κυριολεξία η χώρα. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις της Ισπανίας το 74% των εργαζομένων συμμετείχαν στην απεργία. Πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία όμως το πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση Θαπατέροαλλά και για τις Βρυξέλλες...- είναι η υψηλή... μαχητικότητα των απεργών. Σε πολλές πόλεις της Ισπανίας σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας, που έκαναν περισσότερες από 100 συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κυρίως για τις αλλαγές που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση στο ισχύον εργασιακό καθεστώς και κυρίως στις αρχές που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί: την ανεργία, που φθάνει στο 20% του εργατικού δυναμικού- μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Στην υπερχρεωμένη χώρα της Ιβηρικής όλοι συμφωνούν ότι «κάτι πρέπει να γίνει» για την έξοδο από την κρίση και κυρίως για τη μείωση της ανεργίας! Αλλά, όπως φάνηκε από τη μαζική και μαχητική συμμετοχή των Ισπανών στις προχθεσινές κινητοποιήσεις, η κοινή γνώμη διαφωνεί κυρίως με τις διευκολύνσεις που προτίθεται να προσφέρει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν, να απολύουν αλλά και να μεταφέρουν εργαζομένους από μια περιοχή της χώρας σε άλλη.

Ε ίναι αλήθεια ότι η Μoody΄s προσπάθησε να «χρυσώσει» κάπως το χάπι της υποβάθμισης χαρακτηρίζοντας «σταθερή» την οικονομική αξιοπιστία της χώρας και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Θαπατέρο θα πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει για την επόμενη διετία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο οίκος προβλέπει για την ισπανική οικονομία «αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης,προοπτική που θα καταστήσει δυσκολότερη την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας». Σύμφωνα με την επικεφαλής αναλύτρια της Μoody΄s Κατρίν Μιλερμπρόνερ , για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ετήσια ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ 1% κατά μέσον όρο. Για τη Βρετανία ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 2% τα επόμενα χρόνια, ενώ για τη Γερμανία και τη Γαλλία από 1,5% ως 2%.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=60&artid=317674&dt=01/10/2010#ixzz118cAmZPB