Νέος γύρος πιέσεων ασκείται στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες, καθώς ενισχύεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, μετά τη διαφαινόμενη διαφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για τη «συνταγή» εξόδου από την κρίση. Η επενδυτική κοινότητα στρέφεται εκ νέου σε ασφαλή «καταφύγια», όπως ο χρυσός και τα γερμανικά ομόλογα, ρευστοποιώντας ανοιχτές θέσεις σε αγορές υψηλού ρίσκου, γεγονός που επηρεάζει εκ νέου αρνητικά τις αποτιμήσεις των ομολόγων των περιφερειακών χωρών-μελών της ευρωζώνης και προκαλεί ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια.

Κρίσιμη θεωρείται η επερχόμενη σύνοδος του G20, καθώς θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με την Ευρώπη να πιέζει για τη λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού των ελλειμμάτων και την αμερικανική πλευρά να στηρίζει την προσπάθεια ανάκαμψης στα κρατικά πακέτα στήριξης.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Μoody΄s με χθεσινή του έκθεση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του μεγάλου ανοίγματος που έχουν στην ΕΚΤ, το οποίο προσεγγίζει τα 90 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, πρόκειται για επίπεδα που δεν είναι διαχειρίσιμα σε μακροπρόθεσμο ορί ζοντα. Αναφορικά με τις καταθέσεις επισημαίνουν ότι αν και οι εκροές στο εξωτερικό έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα παραμένει, με δεδομένη την εύθραυστη ψυχολογία των καταθετών. Μάχη με τις αγορές συνεχίζει να δίνει και η ισπανική κυβέρνηση, η οποία με μια επικοινωνιακή αντεπίθεση στοχεύει να κατευνάσει τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας, μετά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί προσφυγής της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης. Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών κυρία Ελ. Σαλγκάντο υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα προσφυγής στον νέο μηχανισμό, προσθέτοντας ότι τα ομόλογα 24 δισ. ευρώ που λήγουν τον επόμενο μήνα θα αναχρηματοδοτηθούν βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Το δημόσιο χρέος
Η ίδια σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παραμένοντας κάτω από το 60% του ΑΕΠ, που αποτελεί τον στόχο της συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ υπογράμμισε ότι η Ισπανία δεν έχει ποτέ στο παρελθόν παραποιήσει τα στατιστικά της στοιχεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στα ισπανικά ομόλογα, με το spread του δεκαετούς τίτλου να αναρριχάται στις 190 μονάδες βάσης με άνοδο 4 μονάδων. Ανοδικά κινήθηκε και το spread των πορτογαλικών ομολόγων, που σκαρφάλωσε στις 305 μονάδες βάσης, υψηλότερα κατά 9 μονάδες σε σχέση με την Τρίτη. Σημειώνεται ότι χθες το πορτογαλικό Δημόσιο προχώρησε στη δημοπρασία ομολόγων 5ετούς διάρκειας, πληρώνοντας «αλμυρό» επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός κάλυψης της έκδοσης έφτασε το 1,8. Συγκεκριμένα, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,657% από 3,701% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Επανεξέταση συναλλαγών
Σε επανεξέταση των παραμέτρων ελέγχου και αξιολόγησης ελληνικών δομημένων συναλλαγών προχωρεί η Μoody΄s. Η επανεξέταση σχετίζεται με την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία Junk, όπως επίσης και στην υποβάθμιση εννέα τραπεζών. Σύμφωνα με τον οίκο η επανεξέταση αφορά την πιθανή υποβάθμιση 27 δομημένων συναλλαγών.

Πηγή: tovima.gr