Τον κώδωνα του κινδύνου σε Ισπανία και Πορτογαλία έκρουσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας ότι θα χρειασθεί να εφαρμόσουν επιπρόσθετες περικοπές δαπανών το 2012, έτσι ώστε να καταφέρουν να εκπληρώσουν τους στόχους περί μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στην έκθεση που ανακοινώθηκε χθες, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι δεσμεύσεις των δύο χωρών για «γενναίες» περικοπές δαπανών την επόμενη χρονιά εναρμονίζονται στους στόχους για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το 2013.

Παρ' όλα αυτά, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Ολι Ρεν, ζήτησε από Μαδρίτη και Λισαβόνα να αποσαφηνίσουν τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων και μείωσης των ελλειμμάτων για το 2011. Εξάλλου, η Κομισιόν εισηγήθηκε να ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για τρεις ακόμη χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης -Δανίας, Φινλανδίας και Κύπρου- ανεβάζοντας σε 23 το σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε. που παρουσιάζουν έλλειμμα άνω του 3%.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η περίπτωση της Ισπανίας δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Θαπατέρο προσπάθησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των άλλων πολιτικών κομμάτων για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά των συνδικάτων, καθώς και «σεναρίων» στις αγορές ότι η Ισπανία ενδεχομένως να χρειασθεί πακέτο διάσωσης, ανάλογο με εκείνο που ενεργοποίησε η Ελλάδα.

Η ψηφοφορία για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου έχει προγραμματισθεί για τις 22 Ιουνίου. Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας, UGT και CCOO, εξήγγειλαν χθες κινητοποιήσεις για τις 29 Σεπτεμβρίου, την πρώτη γενική τους απεργία από το 2002.

Η Ισπανία χρειάσθηκε χθες να καταβάλει υψηλότερο premium στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοπράτησε δωδεκάμηνα και 18άμηνα έντοκα γραμμάτια, συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, με τη μέση απόδοση υψηλότερη περισσότερο από 70 μονάδες βάσης έναντι της δημοπρασίας του Μαΐου, σε μια ένδειξη των ανησυχιών περί εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης.

Εκτός της Ισπανίας και η Ιρλανδία πώλησε χθες χρέος, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει την προσφορά, αλλά με βασικό πόλο έλξης τις υψηλότερες αποδόσεις. Η μέση απόδοση για το ομόλογο λήξης 2016 ανήλθε στο 4,521%, έναντι 3,663% της αντίστοιχης δημοπρασίας του Απριλίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική