Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων φαίνεται να μπαίνουν μετά την Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σενάρια που θέλουν Μαδρίτη και Λισαβόνα να αναγκάζονται σε αίτηση βοήθειας από την Ε.Ε. και ΔΝΤ εκτίναξαν το κόστος ασφάλισης πορτογαλικού και ισπανικού χρέους (CDS) και πυροδότησαν κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές μετοχών.

Το αρνητικό κλίμα δεν κατάφεραν να ανατρέψουν ούτε οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις αξιωματούχων αλλά και οίκων αξιολόγησης. Ο ισπανικός χρηματιστηριακός δείκτης IBEX έκανε «βουτιά» 5% και ο πορτογαλικός PSI υποχώρησε 4%.

Αποφασισμένος να δώσει μάχη κατά των κερδοσκόπων δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, χαρακτηρίζοντας «εντελώς παρανοϊκά και ανεύθυνα» τα επίμαχα σενάρια. Ο κ. Θαπατέρο σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα φερεγγυότητας της χώρας του, η οποία όπως είπε, δεν θα χρειαστεί καμία βοήθεια από την Ευρώπη.

Φραστική στήριξη σε Ισπανία και Πορτογαλία προσέφερε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ), Aνχέλ Γκουρία, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει η κατάστασή τους να συγκρίνεται με την ελληνική κρίση.

Ο κ. Γκουρία τόνισε ότι το χρέος της Ισπανίας ήταν 53,2% του ΑΕΠ πέρυσι και της Πορτογαλίας 76,8%, ενώ της Ελλάδας ανήλθε στο 115% του ΑΕΠ. Παράλληλα ο οίκος Fitch επανέλαβε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ της Iσπανίας με σταθερή προοπτική. Την προηγούμενη εβδομάδα η Standard & Poor's είχε υποβαθμίσει την Ισπανία στο ΑΑ, επικαλούμενη μια μεγαλύτερη του αναμενομένου περίοδο χαμηλής ανάπτυξης. Ωστόσο o Fitch τόνισε ότι δεν διαφαίνεται λόγος υποβάθμισης.

Αναλυτές, πάντως, συνέχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ευρωπαϊκό Νότο. Ο Ντανιέλ Γκρο, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) και πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι «αρκετά πιθανό» η Πορτογαλία να είναι η δεύτερη χώρα - μέλος της ευρωζώνης, που θα χρειαστεί στήριξη. Σύμφωνα με τον κ. Γκρο, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δεν διαφέρει πολύ, σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας.

Αναφερόμενος, πάντως, στην περίπτωση της Ισπανίας σημείωσε ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένη, λόγω της υψηλής εγχώριας αποταμίευσης.

Πηγή: naftemporiki.gr