Ο Ισπανός πρωθυπουργός και προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χοσέ Θαπατέρο.

Τα πράγματα στη θέση τους επιχειρεί να βάλει η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας σαφές ότι, ύστερα από την ευρωπαϊκή δέσμευση για βοήθεια στην Ελλάδα, καμία χώρα δεν μπορεί να εμποδίσει τη χορήγησή της.

Ο Ισπανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λόπεθ Γκαρίδο δήλωσε ότι, για να ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση της βοήθειας, δεν χρειάζονται περισσότερες σύνοδοι των χωρών της ευρωζώνης, μετά τις τρεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Η πολιτική απόφαση ελήφθη, θα υπάρχουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάθεση της Ελλάδας, αν η ελληνική κυβέρνηση χρειαστεί αυτό το ποσό», δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Ο Γκαρίδο πρόσθεσε ακόμη ότι όλες οι χώρες μέλη της ευρω-ομάδας που μετέχουν στο σχέδιο στήριξης είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τις «συνταγματικές τους διαδικασίες για την έγκριση της απόφασης» αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη διάθεση της βοήθειας, αν η Ελλάδα τη ζητήσει.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, το μόνο που θα χρειαστεί, πριν ενεργοποιηθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, θα είναι μια «τεχνική» αποτίμηση από εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πάντως ο Ντιέγκο Λόπεθ Γκαρίδο διαβεβαίωσε ότι η χορήγηση της βοήθειας «πολιτικά» έχει εγκριθεί.

Πηγή: tanea.gr