Του Juan Montes

ΜΑΔΡΙΤΗ (Dow Jones)—Η Ισπανία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αιολικής ενέργειας στον κόσμο, ωστόσο οι ρυθμιστικές αλλαγές, τα εμπόδια στο ενεργειακό δίκτυο και η έλλειψη κατάλληλων περιοχών για νέα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη του κλάδου, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Οι ενεργειακές εταιρείες εγκατέστησαν 2,5 GW νέας παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας στην Ισπανία τον περασμένο χρόνο, ικανής να τροφοδοτήσει μία πόλη στο μέγεθος της Βαρκελώνης. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο επίπεδο εγκατάστασης στα χρονικά.

Η αιολική ενέργεια κάλυψε το 14% της ενεργειακής ζήτησης στην Ισπανία πέρσι, έναντι του 8% της ζήτησης που καλύπτεται στο σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία διαθέτουν μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα.

Ωστόσο η δημιουργία μίας κρατικής υπηρεσίας για νέα αιολικά πάρκα τον περασμένο Μάιο έχει προκαλέσει γραφειοκρατικά προβλήματα και φαίνεται πως θα καταφέρει να πετύχει το στόχο περιορισμού της αύξησης της παραγωγής στα 1,7 GW το χρόνο έως το 2012.

«Ο σκοπός της αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου ήταν να αποφευχθεί η μη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου», σχολίασε ο Santiago Caravantes, επικεφαλής του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του υπουργείου Βιομηχανίας. Δήλωσε επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Στην παρούσα φάση, οι ελεύθερες τιμές της αγοράς για τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται περίπου στα 27 ευρώ ανά megawatt/hour, ενώ η αιολική ενέργεια κοστίζει τουλάχιστον 76 ευρώ την MWh.

Η ένωση αιολικής ενέργειας της Ισπανίας ΑΕΕ, εκτιμά ότι το νέο πλαίσιο σημαίνει ότι μόνο 1 GW νέων αιολικών πάρκων θα εγκατασταθεί αυτό το χρόνο και οι ενεργειακές θα παραγγείλουν μόλις 780 MW σε νέες τουρμπίνες, καθώς έχουν ακόμη κάποιες αχρησιμοποίητες τουρμπίνες απόθεμα.

«Η δραστηριότητα του κλάδου αιολικής ενέργειας της Ισπανίας θα επηρεαστεί περισσότερο στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε ανάκαμψη κοντά στο τέλος του έτους και πιο ξεκάθαρα το 2011», καθώς η οικονομία και η ροή των πιστώσεων θα ανακάμψουν, τόνισε ο επικεφαλής της ΑΕΕ Jose Donoso. Ο Donoso είναι επίσης διευθυντής της εταιρείας κατασκευής τουρμπίνων Gamesa Corporacion Technologica SA.

Τη στιγμή που οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας όπως η Iberdrola Renewables SA και η Acciona SA, δεν πλήττονται από τις νέες ρυθμίσεις, οι κατασκευαστές τουρμπίνων είναι ευρέως εκτεθειμένοι στην ύφεση του κλάδου. Η Gamesa, η οποία στους πρώτους εννέα μήνες του 2009 παρήγαγε το 29% των πωλήσεων στην Ισπανία, ανέφερε ότι είναι πιθανό να μην έχει επιτύχει το στόχο πωλήσεων του 2009 που είναι μεταξύ 3,3 και 3,6 GW.

Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του περιορισμού της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας είναι η περίσσεια παραγωγής. Τον περασμένο χρόνο, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέχισε να διευρύνεται, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ηλεκτρισμού μειώθηκε περίπου 5%. Τα πρώτα σημάδια πλεονάσματος ήρθαν στην επιφάνεια, οδηγώντας την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Red Electrica, για πρώτη φορά, στη μείωση της αιολικής παραγωγής.

Το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου η εταιρεία έπρεπε να βγάλει 600 MW αιολικής ενέργειας από το δίκτυο για να ισορροπήσει τη ζήτηση με την προσφορά – στη μεγαλύτερη σπατάλη αιολικής ενέργειας μέχρι στιγμής στην Ισπανία.

Μέχρι σήμερα, οι διακοπές αιολικής πάρκων ήταν μικρές και σπάνιες, ωστόσο η Red Electrica υποστηρίζει ότι από το 2014 και μετά αναμένει το 7% της αιολικής ενέργειας να χαθεί σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Οι άνεμοι είναι συχνά πιο ισχυροί τη νύχτα, όταν η ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι χαμηλή. Και παρά το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια προηγείται όταν εισέρχεται στο δίκτυο του ηλεκτρισμού, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ήταν αναγκασμένη να περιορίσει την παραγωγή, καθώς τα πυρηνικά εργοστάσια δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα, ενώ οι σταθμοί που λειτουργούν με αέριο είναι ήδη σε αδράνεια.

Ακόμη και τα σχέδια της Ισπανίας να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα και να εξάγει τον ηλεκτρισμό στη Γαλλία δεν λύνει το πρόβλημα, εκτιμά ο πρόεδρος της Erd Electrica, Luis Atienza. «Είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε τη ζήτηση στις νυχτερινές ώρες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η περισσότερη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που φορτίζονται τη νύχτα θα βοηθούσε.

Ένα ακόμη εμπόδιο που αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ισπανία είναι η δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων αιολικών πάρκων, ενώ τα σχέδια για εγκαταστάσεις στο εξωτερικό βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

«Τα σημεία με τους καλύτερους ανέμους στην Ισπανία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί», σημείωσε ο Miguel Picardo, γενικός διευθυντής του τμήματος της Vestas Wind System στην ιβηρική χερσόνησο. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις περιοχές με αδύναμους ή μέτριας ισχύς ανέμους».

Παρά το απαισιόδοξο βραχυπρόθεσμο outlook για τον κλάδο, η AEE εκτιμά ότι περίπου 5 GW παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας που θα προστεθούν έως το 2020 θα προέλθουν από την ανταλλαγή παλαιών τουρμπίνων με νέες που διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής. Ενώ μεταξύ του 2020 και του 2030, οι τουρμπίνες αντικατάστασης θα αποτελούν το 70% της παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας της Ισπανίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ένωσης.

«Το 1990, χρειαζόσουν 112 τουρμπίνες για την εγκατάσταση παραγωγικής ικανότητας της τάξης των 3 GW», πρόσθεσε ο Ricardo. «Αντιθέτως πλέον είναι δυνατό μόνο με μία τουρμπίνα. Αυτό είναι το μέλλον».

© Dow Jones Newswires