ΜΑΔΡΙΤΗ (Dow Jones)—Η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ισπανίας είναι υγιής, ενώ η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Angel Gurria.

«Δεν υπάρχουν λόγοι να αμφισβητούμε την χρηματοοικονομική φερεγγυότητα της κυβέρνησης. Το ύψος του χρέους είναι μέτριο και μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο», επεσήμανε ο Gurria στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Το κλιμακούμενο έλλειμμα του ισπανικού προϋπολογισμού έγειρε ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θορυβήθηκαν από την εύθραυστη κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας διογκώθηκε στο 11,4% του ΑΕΠ το περασμένο έτος, σχεδόν τετραπλάσιο του ανώτατου ορίου 3% που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μειώσει σταδιακά το έλλειμμα της στο όριο αυτό έως το 2013.

Ο Gurria ανέφερε ότι η Ισπανία παίρνει «θαρραλέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος». Αυτά περιλαμβάνουν αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας που θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2010.

Πηγή: ©Dow Jones Newswires - Capital.gr