altΠλήγμα στο ευρώ είναι ο τελικός στόχος των ταυτόχρονων επιθέσεων από κερδοσκόπους και ξένα ΜΜΕ που δέχεται η Ισπανία, εκτιμά ο υπουργός Υποδομών, Χοσέ Μπλάνκο. «Λέτε μπούρδες», απαντά το περιοδικό The Economist.

Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (CNI) ανέθεσε η κυβέρνηση της Ισπανίας τη διερεύνηση των επιθέσεων που δέχεται η χώρα από κερδοσκόπους και ξένα ΜΜΕ καθώς δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι η Ισπανία μπήκε στο στόχαστρο αμέσως μετά την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα El Pais, στόχος της έρευνας είναι να διαλευκανθεί πρωτίστως αν οι επιθέσεις από τα βρετανικά έντυπα είναι συντονισμένες και αποσκοπούν να υποσκάψουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία.

Έρευνα

«Η υπηρεσία ερευνά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στην Ισπανία», αναφέρει το δημοσίευμα, «ώστε να διευκρινιστεί εάν οι επιθέσεις των επενδυτών και η επιθετικότητα κάποιων αγγλοσαξονικών εντύπων οδηγούνται από δυνάμεις της αγοράς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία ή αν υπάρχει κάτι περισσότερο πίσω από αυτή την εκστρατεία».

Το δημοσίευμα θυμίζει και την προειδοποίηση του «γκουρού» του Νταβός, Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «εάν «πέσει» η Ελλάδα, θα υπάρξει πρόβλημα με την Eυρωζώνη, αλλά αν «πέσει» η Ισπανία, αυτό θα είναι καταστροφή».

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης, παρότι παρουσιάζει υγιέστερα δημοσιονομικά από την Ελλάδα, πληρώνει το τίμημα της «κατασκευαστικής φούσκας», με την ανεργία να αγγίζει το 19% και την οικονομία να μην βγαίνει από την ύφεση πριν από το 2012. Ωστόσο, διατυπώνονται αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Μαδρίτης να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ, ώστε να μειώσει το έλλειμμα, που έφθασε στο 11,4% του ΑΕΠ. Αμφισβητούνται επίσης οι εκτιμήσεις ότι το ισπανικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3% το 2012.

«Όχημα»
Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, έχει συχνά αφήσει να εννοηθεί στις δηλώσεις του ότι ο βρετανικός και αμερικανικός Τύπος χρησιμοποιούν τα προβλήματα της Ισπανίας ως όχημα για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του ευρώ.

Ο δε υπουργός Υποδομών, Χοσέ Μπλάνκο, αναφέρθηκε ευθέως στο θέμα: «Η Ισπανία είναι θύμα συνομωσίας με στόχο την καταστροφή της οικονομικής θέσης της χώρας και μετά του ευρώ», δήλωσε και επισήμανε ότι «τίποτα από όλα όσα συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένων και των τρομερών κύριων άρθρων στα ξένα ΜΜΕ, είναι σύνηθες ή αθώο».

Σκληρή κριτική
Η ισπανική κυβέρνηση πνέει μένεα εναντίον της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αλλά και του περιοδικού The Economist, καθώς και τα δύο έντυπα εξαπολύουν σκληρή κριτική κατά του Θαπατέρο. «Σε αυτή τη μπούρδα, η απάντηση είναι: Ωριμάστε», απαντά το Εconomist στις θεωρίες συνωμοσίας της Ισπανίας και ασκεί σκληρή κριτική στον Ισπανό πρωθυπουργό: «Αν δεν μπορεί να τα βρει με τον εαυτό του και να αρχίσει να ηγείται, τότε πολλοί στο κόμμα του αλλά και απλοί Ισπανοί θα αρχίσουν σύντομα να αναρωτιούνται γιατί να βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο».

Πηγή: imerisia.gr