AltΕντονο σκεπτικισμό για την ισχύ και τη συνοχή της ευρωζώνης προκαλεί η χθεσινή νέα κερδοσκοπική επίθεση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, αυτή τη φορά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που οδήγησε το κοινό νόμισμα σε χαμηλό οκταμήνου έναντι του δολαρίου.

1,75% ΚΑΙ 2,63% ΤΟ SPREAD ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ * ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία -που έχουν τα λιγότερο φιλόδοξα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος μεταξύ των 16- μπήκαν στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών funds και είδαν και αυτές το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται στα ύψη και τους δείκτες των εθνικών τους χρηματιστηρίων να βουτούν.

Το spread των αποδόσεων του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου διευρύνθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στο 1,75% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών-, ενώ το Χρηματιστήριο της Λισαβόνας βούτηξε περίπου 5% χαμηλότερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 14 μηνών.

«Γίναμε η νέα λεία των αγορών»

«Η Πορτογαλία έχει γίνει η νέα λεία των αγορών, ...η Ελλάδα τούς ξεφορτώθηκε και τώρα στρέφονται σε εμάς», κατήγγειλε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊζέιρα ντος Σάντος, μιλώντας παράλληλα για «επενδυτές με ζωώδη αντίληψη».

Στη γειτονική Ισπανία η κυβέρνηση αναγκάστηκε στη χθεσινή δημοπρασία τριετών ομολόγων αξίας 2,5 δισ. ευρώ να προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο 2,63% έναντι 2,14%, που είχε προσφέρει στην αντίστοιχη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, ενώ ο δείκτης ΙΒΕΧ στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε περισσότερο από 5,94%.

Οι εξελίξεις στις αγορές των δύο χωρών, σε συνδυασμό με όσα συβαίνουν στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό, δείχνουν ότι οι «καρχαρίες» των κερδοσκοπικών κεφαλαίων εστιάζουν πλέον σε μια νέα «κότα που γεννά χρυσά αβγά» (μετά από αυτές της στεγαστικής πίστης και των εμπορευμάτων) -τον τζόγο με μια κρίση χρέους. Στην προκειμένη περίπτωση στον ευρωπαϊκό Νότο, τον οποίο και θεωρούν υπογάστριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης και οικονομικοί αναλυτές επενδυτικών τραπεζών διογκώνουν εδώ και καιρό τους φόβους για τα δημόσια ελλείμματα και το χρέος της Ισπανίας, της χώρας μας και της Πορτογαλίας, ενώ την ίδια στιγμή για παράδειγμα ποιούν τη νήσσαν για τα ακόμη υψηλότερα ελλείμματα και χρέη της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Στα 1,3729 δολάρια το ευρώ

Οι φόβοι αυτοί και η διεύρυνση των spreads των ελληνικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων, έναντι των γερμανικών, οδήγησαν χθες το ευρώ ώς το 1,3729 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 8μήνου. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε ακόμη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών και έναντι του γεν (121,60 γεν).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και οι άλλες αγορές στον υπόλοιπο κόσμο, δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες μεγαλύτερες του 2%, ενώ η άνοδος του δολαρίου οδήγησε την τιμή του χρυσού και του πετρελαίου 3% και 5% χαμηλότερα.