Μέσα σε δύο μόλις έτη, η Ισπανία, από το μεγαλύτερο δημιουργό θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, έγινε ο μεγαλύτερος χαμένος σε αυτόν τον τομέα.

Με την ανεργία να προσεγγίζει τα τέσσερα εκατομμύρια ή το 19% του εργατικού δυναμικού της και να τείνει να αυξηθεί, η χώρα που έχει αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ε.Ε. θα πρέπει να διαβεί ένα μακρύ και επώδυνο δρόμο, για να επανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της εντός της ζώνης του ευρώ.

Εάν η Ισπανία καταστεί η επόμενη Ελλάδα, αυτό θα εξαρτηθεί ενδεχομένως από το πόσον οι Ισπανοί είναι πρόθυμοι να ανεχθούν μία χρόνια επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

O Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίθ Ροντρίγκες Θαπατέρο, έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής κοινωνική ηρεμία, αντιστεκόμενος στις πιέσεις από επιχειρήσεις και Κομισιόν για χαλάρωση των ανελαστικών νόμων που προστατεύουν τις θέσεις εργασίας και οι οποίοι υψώνουν εμπόδια στην πρόσληψη και απόλυση εργαζομένων.

Ο Θαπατέρο υποσχέθηκε στα εργατικά συνδικάτα, τα οποία απειλούν με γενική απεργία εάν θιχτούν τα οφέλη των εργαζομένων, ότι δεν θα αλλάξει την εργασιακή νομοθεσία.

Ομως το κόστος προστασίας των εργαζομένων είχε ως τίμημα την αποτυχία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα συμβάλει και στη αναζωογόνηση της ισπανικής οικονομίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2012, χωρίς να χρειαστεί να περικόψει τις δαπάνες σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ή να χαλαρώσει τους κανόνες για απολύσεις. Στόχοι όμως που δεν φαίνεται να πείθουν τους οικονομολόγους.

Ομως, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από τη Standard & Poor's τον προηγούμενο μήνα, τα 10ετή ισπανικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται μόλις 60 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά, συγκριτικά με το spread των 220 μονάδων βάσης για τα ελληνικά.

Αυτό εν μέρει συμβαίνει επειδή το ισπανικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να διαμορφώνεται στο 55% του ΑΕΠ, στο ήμισυ του ελληνικού και πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οικονομολόγοι καλούν τώρα στην Ισπανία να επανακτήσει ένα 15% έως 20% της ανταγωνιστικότητάς της έναντι της Γερμανίας.

«Μέχρι στιγμής, έχει γίνει αισθητή η χρηματοοικονομική κρίση, όμως ο επόμενος γύρος θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και στην πολιτική», επισημαίνουν αναλυτές.

JΑSON WEBB, αναλυτής του Reuters

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1764040