Ασταμάτητη είναι η πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ισπανία. Από την «ένδοξη» εποχή του 2006 όπου 1.000.000 ακίνητα είχαν αλλάξει χέρια, φέτος, στα τρία πρώτα τρίμηνα, δεν έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 400.000 κινήσεις.

Τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρουν επικαλούμενα τα επίσημα στοιχεία του κράτους, ότι κατά το τρίτο τρίμηνο έγιναν μόνο 110.000 συναλλαγές με τα παραθεριστικά ακίνητα να είναι αυτά που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Παρά τις αρνητικές ενδείξεις των επίσημων στατιστικών, οι Ισπανοί επενδυτές προσπαθούν να δουν την θετική πλευρά. Επικαλούνται τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου που για πρώτη φορά είναι θετικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά εδώ και 3 χρόνια που κάποιος από τους δείκτες του ισπανικού real estate εμφανίζει θετικό πρόσημο!

Όπως σπεύδουν πάντως να τονίσουν οι ειδικοί της αγοράς, είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε σε αυτό το γεγονός χαρακτήρα γενικευμένης τάσης και θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλους 8 μήνες.

Όποια και να είναι τα δείγματα για την πρώτη κατοικία πάντως, τα τουριστικά ακίνητα δεν έχουν την ίδια τύχη. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πτώση σε αυτόν τον τομέα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις. Διάσημες περιοχές όπως η Κόστα Ντοράντα εμφανίζουν ετήσια μείωση αγοραπωλησιών της τάξης του 43%, η Κόστα Μπλάνκα -36%, η Τενερίφη -32% και οι Βαλεαρίδες νήσοι -36%.

Οι Ισπανοί μεσίτες θεωρούν ότι για την πτώση ευθύνονται τόσο η υπερπροσφορά όσο και οι τιμές που δεν λένε να υποχωρήσουν έστω και αν η αγορά έχει χάσει το 80% της δυναμικής της.
Τέλος, σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί η τοπική αγορά του παραθεριστικού real estate από την απουσία των Βρετανών αγοραστών.

Χρήστος Δασκαλόπουλος

Πηγή: isotimia.gr