ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αιτήματα Συλλόγων Ιταλικής και Ισπανικής γλώσσας.

Οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι: α) Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, β) Ισπανικής Φιλολογίας και γ) Αποφοίτων Ισπανικής γλώσσσας και Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ύστερα και από τις προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχετικά με τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση, διατυπώνουν μία σειρά αιτημάτων που θα βοηθήσουν, όπως αναφέρουν, στην καλύτερη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και στην εδραίωση του θεσμού της πολυγλωσσίας, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω Σύλλογοι ζητούν:

1. Τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση με επίπεδα.
2. Την επέκταση της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στο δημοτικό σχολείο από τη Δ’ τάξη.
3. Τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών με παραπάνω ώρες διδασκαλίας στο ολοήμερο σχολείο και στη συνέχεια στην ενισχυτική διδασκαλία του ολοήμερου.
4. Τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, όπως συμβαίνει και στα γενικά λύκεια, με τον μαθητή να επιλέγει τη γλώσσα που επιθυμεί.
5. Τη δημιουργία εργαστηρίου ξένων γλωσσών.
6. Την προώθηση ευρέως φάσματος πολυγλωσσίας, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες για να επιτύχουν ένα βαθμό επικοινωνιακής ικανότητας σε 2 γλώσσες πέραν της μητρικής.
7. Την επιμόρφωση των καθηγητών των ξένων γλωσσών για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
8. Τη συμμετοχή των ξενόγλωσσων καθηγητών στη διαμόρφωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης, αλλά και της επιλογής του διδακτικού υλικού.

Επειδή, όπως έχω τονίσει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, και με πιο πρόσφατη την 604/19-6-09, είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί και να αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα ο θεσμός της πολυγλωσσίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Συλλόγων Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας ή μερικά απ’αυτά, προκειμένου να ενισχυθεί η πολυγλωσσία στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και να δοθούν ευκαιρίες απασχόλησης στους πτυχιούχους των παραπάνω γλωσσών.

11-08-09

Ο Ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου
Ηράκλειο: Μαυρολένης 2, Πλ.Κορνάρου, ΤΚ 71201
τηλ-φαξ. 2810282829
Αθήνα: Βουλής 4, Σύνταγμα, ΤΚ 10562
τηλ: 2103706385, φαξ: 2103706585
email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website:
http://www.mstratakis.gr,
blog:
http://vo.pasok.gr/mstratakis/