Λάβαμε από τον Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Στρατάκη την παρακάτω ερώτηση στη Βουλή,  σχετικά με την εισαγωγή της Ισπανικής γλώσσας στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

Αντίστοιχες ερωτήσεις έχουν καταθέσει και οι βουλευτές Σούλα Μερεντίτη (ΠΑΣΟΚ),  Νάσος Αλευράς (ΠΑΣΟΚ), Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), Ροδούλα Ζήση (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Πλεύρης, Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ),  Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννη Σκουλά (ΠΑΣΟΚ), Βασίλη Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ).

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Ισπανική και Ιταλική γλώσσα στην Α/βαθμια Εκπαίδευση.

Στην Απάντηση της 13218/26-1-09 Ερώτησής μου αναφέρεται ότι: «Από το σχολικό έτος 2009-2010, η Ισπανική Γλώσσα θα διδάσκεται, ως δεύτερη ξένη γλώσσα, παράλληλα με τη Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική, σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας».

Επειδή είναι δεδομένη η επερχόμενη ένταξη της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας ως δεύτερες ξένες γλώσσες προς επιλογή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και της επικείμενης δημιουργίας οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς των αντιστοίχων ξενόγλωσσων κλάδων, έπειτα από τη διεξαγωγή τριετούς πιλοτικού πρόγραμματος (2006-2009) για τις προαναφερθείσες γλώσσες.

Επειδή η διεξαγωγή πιλοτικού προγράμματος για την Ισπανική και την Ιταλική γλώσσα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κρίνεται αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της ισοτιμίας μεταξύ όλων των δεύτερων ξένων γλωσσών προς επιλογή (Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική) που παρέχονται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Επειδή, απώτερος σκοπός είναι να μην καλλιεργηθεί στη συνείδηση γονέων και μαθητών η ιδέα της διάκρισης μεταξύ των συγκεκριμένων γλωσσών-χωρών της Ευρωπαικής 'Ενωσης, καθώς και να ενδυναμωθεί και να αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα ο θεσμός της πολυγλωσσίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, σε συνεργασία και με Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, για την διεξαγωγή αντίστοιχου πιλοτικού προγράμματος και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την Ισπανική και Ιταλική γλώσσα, οι οποίες αποτελούν εξίσου μαζί με την Γαλλική και την Γερμανική γλώσσα, δεύτερες ξένες γλώσσες προς επιλογή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

31-3-2009

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης