Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης εξελέγη Ακαδημαϊκός στη Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας. Η Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας (RACEF-Royal Academy of Economic and Finance Sciences of Spain) ιδρύθηκε επίσημα στην Ισπανία, το 1958, αλλά οι ρίζες της μπορούν να αναχθούν στον 18ο αιώνα, όταν ο Φερδινάνδος ΣΤ βασιλιάς της Ισπανίας ίδρυσε το Βασιλικό Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορίου.

Η Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των σημαντικότερων ερευνητικών ιδρυμάτων και ακαδημιών από όλο τον κόσμο, και επιδιώκει να προωθήσει την επιστημονική γνώση και τις υπάρχουσες τεχνικές διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων στους τομείς της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών.

Τα μέλη της RACEF περιλαμβάνουν σημαντικούς ερευνητές, ανώτερους πολιτικούς και κορυφαία στελέχη από όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, η RACEF έχει τιμήσει με τον τίτλο του ακαδημαϊκού, Προσωπικότητες όπως ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν (πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας,) ο Ρομάνο Πρόντι (πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Ζοζέ Ανχελ Γκουρία (Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ), καθώς και τους Νομπελίστες Ρόμπερτ Αουμαν, Ντάνιελ Κάνεμαν, Φιν Κίντλαντ, Ερικ Μάσκιν και Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Επίσης, το 2013 ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Audencia Business School, ως Distinguished Research Professor, στη Ναντ. Το Audencia έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις και διαπιστεύσεις. Το 2004, το Audencia Nantes έγινε το πρώτο Πανεπιστήμιο το οποίο υπέγραψε το Οικουμενικό Σύμφωνο του Ο.Η.Ε. Το Πανεπιστήμιο έχει λάβει διαπίστευση EQUIS από το EFMD το 1998 και τις διαπιστεύσεις AACSB και AMBA κατά τα έτη 2004 και 2005 αντίστοιχα. Επιπροσθέτως, το Audencia έρχεται σε υψηλές θέσεις (rankings) σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης έχει πάρει την 23η θέση στον κόσμο από το περιοδικό 'Financial Times'. Το περιοδικό 'The Economist' κατέταξε το Euro MBA πρόγραμμά του ως 76ο παγκοσμίως καθώς επίσης και το E-Learning πρόγραμμα του 4ο. Τέλος, το Aspen Institute κατέταξε το MBA πρόγραμμα του Audencia 67o στον κόσμο και το περιοδικό 'Expansion' συμπεριέλαβε το τμήμα στη λίστα με τα δέκα καλύτερα MBA στον κόσμο.

Ακόμη τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχει στη διδασκαλία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ειδίκευσης στα ακόλουθα Ιδρύματα: Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Τ.Ε.Ι. Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμ. Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.

Έχει δώσει πάνω από 150 προσκεκλημένες ομιλίες σε Α.Ε.Ι. της χώρας και της αλλοδαπής. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (εδώ και τρία χρόνια).

Πηγή: Χανιώτικα Νέα