Τη Δευτέρα 12/12 βγήκε επιτέλους η απόφαση του Πρωτοδικείου αναφορικά με την αίτηση που είχαμε καταθέσει για την αλλαγή της ονομασίας του ΠΑΣΠΙΦ και την τροποποίηση του καταστατικού του. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε ψυχρολουσία – τουλάχιστον έτσι την αξιολογεί το ΔΣ – καθώς για τυπικούς λόγους απορρίφθηκε η αίτησή μας. Συγκεκριμένα, ο δικαστής θεώρησε ότι στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Μάρτη που αποφασίσαμε τη μετατροπή του ΠΑΣΠΙΦ σε ΠΑΣΥΚΑΪΓ, δεν είχαμε την απαιτούμενη απαρτία των 3/4 καθώς ο αριθμός των παρόντων υπολοίπονταν κατά 0,25 του ακριβούς αριθμού των 3/4 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, άρα εκτίμησε ότι για 0,25 δεν είχαμε απαρτία και έτσι απέρριψε την αίτησή μας.

Ταυτόχρονα η θητεία του παρόντος ΔΣ έχει λήξει εδώ και λίγες μέρες καθώς συμπληρώθηκαν τα δύο χρόνια από την εκλογή του. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογοαπολογιστική ΓΣ και εκλογή νέου ΔΣ χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής των συναδέλφων από το ΕΑΠ και το Ιόνιο.

Συνάδελφοι καθηγητές ισπανικών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, είναι η στιγμή ν’ αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες μας. Το ΔΣ του ΠΑΣΠΙΦ κατανοεί ότι οι αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τη Δημόσια Εκπαίδευση μπορεί να έχουν δημιουργήσει απογοήτευση σε πολλούς από μας, ωστόσο είναι πολλά εκείνα που έχουμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα:

- Όπως ξέρετε, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΠΙΦ διεξάγεται αυτή τη στιγμή στα πλαίσια του ΚΕΜΕΤΕ και της ΟΛΜΕ συζήτηση προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις του συγκεκριμένου φορέα για την αναβάθμιση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν άνευ ουσίας την όλη διαδικασία, ας σκεφτούν, παρόλα αυτά, ότι έτσι τα αιτήματά μας γίνονται αιτήματα και της ΟΛΜΕ και ότι η πολιτική κατάσταση αργά ή γρήγορα θα γίνει πιο ευνοϊκή.
- Υπάρχει η Ιδιωτική Εκπαίδευση και η επέκταση της διδασκαλίας των ισπανικών σε αυτό το χώρο, κάτι που σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας. Παραμένει σε εκκρεμότητα η διοργάνωση μιας συνάντησης με τους ιδιοκτήτες Γυμνασίων και Λυκείων και η σκέψη είναι να γίνει τον επόμενο Μάρτη.
- Στη λογική της δημιουργίας θέσεων εργασίας σκεφτόμαστε να έρθουμε σε επαφή με τα Πανεπιστήμια για να τους προτείνουμε να εντάξουν τα ισπανικά στα προγράμματά τους καλύπτοντας το κόστος με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν. Μην ξεχνάμε επίσης το site χάρις το οποίο ο ΠΑΣΠΙΦ έχει τονωθεί οικονομικά και έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς της διδασκαλίας των ισπανικών. Δεν μπορεί όμως να λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά χωρίς συμμετοχή και βοήθεια.

Λαβαίνοντας όλα αυτά υπόψη, το ΔΣ του ΠΑΣΠΙΦ προτείνει την Κυριακή 22 Ιανουαρίου σαν ημέρα διεξαγωγής της εκλογοαπολογιστικής ΓΣ.

Το ΔΣ θεωρεί πως παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου, η προοπτική της δημιουργίας ενός ενιαίου και ισχυρού Συλλόγου δεν πρέπει να απεμπωληθεί. Θεωρούμε επίσης πως πρέπει να αναζητηθεί κάποιος τρόπος συμμετοχής των συναδελφών του ΕΑΠ και του Ιονίου ΑΜΕΣΑ στις διεργασίες του Συλλόγου. Η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να τοποθετηθεί και σ’ αυτό το ζήτημα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 22ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και να συνεισφέρουν με τις σκέψεις και τις ιδέες τους στην αναζήτηση λύσης των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Το ΔΣ του ΠΑΣΠΙΦ