Τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση του Συλλόγου μας για τροποποίηση του καταστατικού και αλλαγή της ονομασίας του σε Πανελλήνιο Σύλλογο Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης).

Έτσι, μπήκαμε στην τελική ευθεία προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτη με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΠΙΦ και που στοχεύει στη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα εκπροσωπεί ενιαία και στο σύνολό τους όλους τους καθηγητές του κλάδου Ισπανικής Γλώσσας ΠΕ 40.

Αυτά που απομένουν πλέον είναι γραφειοκρατικές, τυπικές αλλά και με ουσιαστικό περιεχόμενο λεπτομέρειες: Σε 2-3 βδομάδες θα εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου η οποία στη συνέχεια πρέπει να δημοσιευτεί σε ένα περιοδικό του Δικηγορικού Συλλόγου και σε μια αθηναϊκή εφημερίδα. Η ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδρομής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα τέλη Νοέμβρη οπότε θα παραλάβουμε από τη γραμματεία του Πρωτοδικείου το νέο καταστατικό με «υπογραφές, χαρτόσημα και βούλες».

Πέρα από τα γραφειοκρατικά, η ουσία είναι πως από τα τέλη του Οκτώβρη, με την έκδοση δηλαδή της απόφασης του Πρωτοδικείου που θα επικυρώνει τις τροποποίησεις του καταστατικού και την αλλαγή της ονομασίας του Συλλόγου, οι συνάδελφοι απόφοιτοι του ΕΑΠ και του Ιονίου θα μπορούν να εγγράφονται στο «νέο» Σύλλογο. Έτσι θα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβρη ή τον Ιανουάριο του 2012.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα πράγματα – στο πλαίσιο της πολιτικής του μνημονίου και των περικοπών – έχουν εξελιχθεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τον κλάδο ΠΕ 40 Ισπανικής Γλώσσας. Ακριβώς γι’ αυτό, τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητος ένας ενιαίος, δυνατός και μαζικός Σύλλογος.

Τίποτε δεν έχει χαθεί, στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε την κατάσταση.