Οι… 9,5 στους 10 πήραν το Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Το 95% έφτασε το ποσοστό των επιτυχόντων των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) του περασμένου Μαΐου, που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε επίπεδα έξι ξένων γλωσσών.

Η σχεδόν καθολική επιτυχία των συμμετεχόντων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία συγκρινόμενη με τα αποτελέσματα προηγούμενων εξεταστικών, που συνήθως μόνο οι μισοί από τους εξεταζόμενους κατάφερναν να αποκτήσουν το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Αναλυτικά, από τους 20.830 συμμετέχοντες σε σύνολο 21.659 υποψηφίων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις του φετινού Μαΐου, οι 19.843 είχαν επιτυχή αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την κυρία Ειρήνη Γεωργούλα, διευθύντρια πιστοποίησης ξένων γλωσσών του υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας των εξεταζομένων οφείλεται κατά πολύ στο ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ για το επίπεδο Β, που άρχισε να εφαρμόζεται για πρώτη φορά από την εξεταστική περίοδο του περασμένου Μαΐου.

Χάρη στην εφαρμογή του ενιαίου διαβαθμισμένου τεστ Β, οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα με μία μόνο συμμετοχή και χαμηλό οικονομικό κόστος να εξεταστούν σε δύο επίπεδα (Β1 και Β2).

Υπενθυμίζεται ότι το ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ εξεταζόταν ήδη στο επίπεδο Α από το Μάιο του 2008.

Το πόσο ευνοϊκά λειτούργησε το ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ για τους φετινούς υποψηφίους αποτυπώνεται στη σύγκριση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Μαΐου του 2010.

Οπως αναφέρει ενδεικτικά η κυρία Γεωργούλα, το ποσοστό των επιτυχόντων στις φετινές εξετάσεις του επιπέδου Β1 των Γερμανικών έφτασε το 94,22%, όταν τον Μάιο του 2010, που το επίπεδο Β1 εξεταζόταν ακόμα μεμονωμένα, ήταν μόλις 62,58%.

Εξίσου σημαντική ήταν η διαφορά και στην περίπτωση των Ιταλικών, με το ποσοστό επιτυχίας του φετινού Μαΐου να εκτοξεύεται στο 96,71% έναντι 58% του περσινού.

Στα αξιοσημείωτα των στατιστικών στοιχείων που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν το σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας (97,25%) των εξεταζόμενων στο επίπεδο Β1 των Ισπανικών, με τους επιτυχόντες στο ίδιο επίπεδο στην ιταλική γλώσσα να ακολουθούν με ποσοστό 96,71%. Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο ποσοστό… αποτυχίας εντοπίζεται στο επίπεδο Β2 των Γαλλικών, με 33,92%, και έπεται το επίπεδο Γ1 των Γερμανικών, με 38,4%.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου για το ΚΠΓ (http://www.kpg.ypepth.gr) και οι επιτυχόντες μπορούν να παραλαμβάνουν τα πιστοποιητικά τους από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου είχαν υποβάλει την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, κατά το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Προβλήματα σχετικά με την απόδειξη της γλωσσομάθειας κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γιώργος Βέης, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής. Συγκεκριμένα ανέφερε πως, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΑΣΕΠ προς το υπουργείο Παιδείας, παραμένει από το 2003 ένα μεταβατικό καθεστώς καθορισμού τίτλων και πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που προκαλεί σύγχυση και παρερμηνείες.

Ζητήματα ανακύπτουν σε σχέση με την πιστοποίηση της γνώσης όλων των ξένων γλωσσών, με αποτέλεσμα το ΑΣΕΠ να καλείται να κρίνει επί της αποδοχής ή μη συνεχώς αυξανόμενου αριθμού πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που δεν προβλέπονται ρητά στο προσοντολόγιο, ενώ και εδώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις πιστοποιητικών που δεν είναι καν ενεργά στην Ελλάδα.

Πηγή: ethnos.gr