Η εισαγωγή της διδασκαλίας των αγγλικών από την Α' Δημοτικού, η ξένη γλώσσα ως υποχρεωτικό μάθημα στο Λύκειο και η σύνδεση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας με την σχολική εκπαίδευση περιλαμβάνονται στις προτάσεις που παρουσίασε σήμερα η καθηγήτρια Βασιλική Δενδρινού, επιστημονική υπεύθυνη του νέων προγραμμάτων για την ξενόγλωσση εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε ανοικτή συζήτηση που φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο αναβάθμισης της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, η κα Δενδρινού τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκπονείται εθνική εκπαιδευτική πολιτική με την οποία θα καθοριστεί ποιες γλώσσες θα διδάσκονται στα σχολεία βάσει ενός ενιαίου προγράμματος ξένων γλωσσών. Σημείωσε επίσης ότι στις υπό επεξεργασία προτάσεις της επιτροπής προς το υπουργείο περιλαμβάνεται η εισαγωγή διαφορετικών επιπέδων διδασκαλίας των ξένων γλωσσών που θα επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές, ενώ από φέτος θα ξεκινήσουν πιλοτικά προγράμματα με τις γλώσσες που διδάσκονται ήδη: τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά. Προτείνεται επίσης η αύξηση των ωρών διδασκαλίας και εκμάθησης των ξένων γλωσσών στις δυο πρώτες βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης και η διαβάθμιση όλων των επιπέδων των εξετάσεων. Ειδικότερα για τις ξένες γλώσσες στο Λύκειο, ομάδα εμπειρογνωμόνων μελετά τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου επιπέδου γλωσσομάθειας σε πρώτη και δεύτερη γλώσσα, αλλά και την εισαγωγή τυποποιημένων σταθμισμένων εξετάσεων στις ξένες γλώσσες. Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών, καθηγητής Βάλντεμαρ Μάρτινιουκ χαιρέτησε την αποφασιστικότητα του υπουργείου Παιδείας να βελτιώσει το επίπεδο μελέτης των ξένων γλωσσών στη δημόσια εκπαίδευση για να τονίσει στη συνέχεια ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί και υποστηρίζει την γλωσσική διαφορετικότητα των κρατών μελών, την πολυγλωσσία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πολυγλωσσική και διαπολιτιστική εκπαίδευση.
Η εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε ξεκίνησε με χαιρετισμό του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, καθηγητή Στράτου Μεϊντανόπουλου. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μεϊντανόπουλος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών, έναν δεκαετή θεσμό που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους κατά τόπους φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Γερμανία ανέβηκαν πολυγλωσσικές παραστάσεις από μαθητές του δημοτικού, στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την συμβολή των γλωσσών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής Σημειολογίας και γνωστός συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ποντιακή διάλεκτο και στην Αλεξανδρούπολη εκδήλωση για την πολυγλωσσία. Στην εκδήλωση δεν παρέστη, όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά, ο υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιωάννης Πανάρετος. Π.Δ.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ