Δονκιχωτική στέγαση

Τη δική του στέγη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου απέκτησε ο ισπανικός πολιτισμός, μέσω του Ινστιτούτου Θερβάντες. «Έγινε η αρχή για τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και άλλων χωρών», τονίζει ο πρύτανης. Με την υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Aula Cervantes της Ισπανίας, το Πανεπιστήμιο της χώρας θα φιλοξενεί στους χώρους του την Αίθουσα Θερβάντες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θεσμό ο οποίος φιλοξενεί φοιτητές, δασκάλους, ερευνητές, επαγγελματίες αλλά και το κοινό που ενδιαφέρεται για τη μελέτη της ισπανικής γλώσσας και του ισπανικού πολιτισμού.

Τιμή και πρόκληση

Η συμφωνία υπογράφηκε την περασμένη Δευτέρα από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρο Α. Ζένιο, στην παρουσία του πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο, Χοσέ Αρτουσάν Ερό. Η πρωτοβουλία πάντως ανήκει στην ισπανική κυβέρνηση και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε ότι αποτελεί τιμή και ταυτόχρονα πρόκληση για το Πανεπιστήμιο η δημιουργία στους χώρους του Ιδρύματος, του Ινστιτούτου Aula Cervantes της Ισπανίας και πρόσθεσε ότι έγινε η αρχή για τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και άλλων χωρών στο Πανεπιστήμιο. Ο πρέσβης της Ισπανίας έδωσε έμφαση στη σημασία της εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας, προσθέτοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο μιλούν ισπανικά, για να εκτιμήσει ότι στο μέλλον ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Μαδρίτη και την Αλκαλά ντε Ενάρες, τόπο γέννησης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), συγγραφέα του Δον Κιχώτη (Don Quixote). Το Ινστιτούτο, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, δραστηριοποιείται σε πολιτιστικό-εκπαιδευτικό επίπεδο και έχει ως στόχο τη διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας και τη διάδοση του ισπανικού πολιτισμού με τη διοργάνωση ενός αριθμού πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το Ινστιτούτο έχει πλήρη μορφωτικά κέντρα, μικρότερα κέντρα-αίθουσες ομιλιών, ενώ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων οργανισμών σε πάνω από τριάντα χώρες του κόσμου.

Το Ινστιτούτο θα συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Γλωσσών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, με Διοικητικές Υπηρεσίες (Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Τομέα Προώθησης και Προβολής) και τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα εγκαίνια της Αίθουσας Θερβάντες Λευκωσίας θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών.

Πανεπιστήμιο Κύπρου