ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΠΙΦ

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από τη βουλευτή Έβρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ κα. Ελένη Τσιαούση με θέμα την υπαγωγή των αποφοίτων του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας και ειδικότερα της Ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού και Διδακτκής αυτής ως Ξένη του Ιόνιου Πανεπιστήμιου στον κλάδο ΠΕ 40 Ισπανικής Γλώσσας, το ΔΣ του Πανελλήνιου Σύλλογου Πτυχιούχων Ισπανικής Φιλολογίας δηλώνει ότι είναι αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική.

Η αντίθεσή μας αυτή δεν οφείλεται σε συντεχνιακούς λόγους όπως θα μπορούσαν κακόπιστα να υποστηρίξουν κάποιοι. Αποτελεί στάση ευθύνης απέναντι στη γλώσσα που υπηρετούμε αλλά και απέναντι στους μαθητές. Η διδασκαλία μιας οποιασδήποτε γλώσσας από τους απόφοιτους ενός μεταφραστικού τμήματος οδηγεί αναπόφευκτα στην παρανόηση της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο προηγούμενο με καμία από τις άλλες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) που διδάσκονται στην Πρωτοβάθμια (πλην των Ιταλικών) και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το επιχείρημα ότι στο αναλυτικό πρόγραμμα του συγκεκριμένου τμήματος του Ιόνιου Πανεπιστήμιου συμπεριλαμβάνονται μαθήματα Παιδαγωγικής και Διδακτικής είναι έωλο. Με την ίδια λογική και οι νηπιαγωγοί θα μπορούσαν να διδάσκουν Ψυχολογία στο Λύκειο.

Η υπαγωγή ή όχι θα καθοριστεί το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας. Εως τότε θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χώρο.

Καλούμε, τέλος, τους παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας, κάθε φορά που θα θέλουν να ασχοληθούν με τα Ισπανικά - καλοδεχούμενη μια τέτοια ενασχόληση - να συμβουλεύονται τις συλλογικές οντότητες του χώρου μας.

Το ΔΣ του ΠΑΣΠΙΦ είναι στη διάθεση όλων με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας.

Αθήνα, 8/9/2010
Το ΔΣ του ΠΑΣΠΙΦ.