Σύμφωνα με την εφημερίδα VETO (Κυριακή 18/7) εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών (Εφέτης Χρίστος Κροντηράς) χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την καταβολή διδάκτρων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Να θυμίσουμε λοτι το ΕΑΠ είναι το μόνο δημόσιο Πανεπιστήμιο που έχει δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές τα οποία ανέρχονται περίπου σε 10.000 ευρώ για τις 12 θεματικές ενότητες που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου.

Το Ιστορικό

Να θυμίσουμε ότι την πρώτη νίκη του στο δικαστικό αγώνα, που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για την κατάργηση των παράνομων και αντισυνταγματικών διδάκτρων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) είχε πετύχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.) και ο πρώην φοιτητής του ιδρύματος Τάσος Λιάλιος που στράφηκε δικαστικά εναντίον του Α.Ε.Ι.

Πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο της Πάτρας απέρριψε το αίτημα της πλευράς της διορισμένης διοίκησης του Ε.Α.Π. και του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης για κατάργηση της δίκης για τυπικούς λόγους καθώς έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι κατάργησης της δίκης και όρισε ρητή δικάσιμο για τις 18 Ιουνίου 2010, όπου και υπήρχε η πρόταση του Εφέτη για την αντισυνταγματικότητα των διδάκτρων.

Έχει επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια ότι μέσα από το «πείραμα» του Ε.Α.Π. επιχειρείται η από το παράθυρο κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ εν τω μεταξύ χιλιάδες φοιτητές υποχρεώνονται να πληρώνουν παράνομα δίδακτρα σε ένα κρατικό πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο, μάλιστα, που απαξιώνεται από την ίδια την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία κρατά μεγάλο μέρος των αποφοίτων του χωρίς πραγματικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Πηγή: alfavita.gr