Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία διαμορφώνει νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και διατηρεί σε υψηλές θέσεις επαγγέλματα όπως η πληροφορική, οι παραϊατρικές ειδικότητες, το εμπόριο.

Διατηρούν όμως προβάδισμα και τα επαγγέλματα του δασκάλου και του νηπιαγωγού, ενώ εύκολη αποκατάσταση εξασφαλίζεται σε οικονομολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές αλλά και λογιστές. Περιγράφοντας τα επαγγέλματα που αναμένεται να «αναδειχθούν» από τα αποτελέσματα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, ο κ. Χατζητέγας εξηγεί:

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές θα προηγηθούν στις προτιμήσεις των υποψηφίων καθώς οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Λόγω, όμως, των σκληρών συνθηκών εκπαίδευσης, κάθε χρόνο αποχωρούν από τη Σχολή Ευελπίδων προτού κλείσουν τρίμηνο πρωτοετείς, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% των επιτυχόντων.

Οι νομικές σπουδές, τα παιδαγωγικά τμήματα, οι ιατρικές σχολές και εκείνες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν στις πρώτες προτιμήσεις. Και αυτό, παρ΄ ότι παρουσιάζουν δυσκολία επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι παιδαγωγικές σπουδές δίνουν σήμερα άμεσα δουλειά, εκτιμάται όμως ότι τα επόμενα χρόνια οι διορισμοί θα μειωθούν.

Σταθερή αξία στην αγορά εργασίας είναι οι σπουδές του Πολυτεχνείου. Παρά την κρίση ο κατασκευαστικός τομέας δεν θα πάψει ποτέ να δίνει δουλειά σε πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους. Η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, όπως η Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων, βρίσκονται σταθερά στις πρώτες προτιμήσεις. Το Ιnternet αποδεικνύεται σε χώρο της νέας οικονομίας, όπου αναπτύσσονται επιχειρήσεις μικρών επενδύσεων και μεγάλων αποδόσεων.

Τα Μαθηματικά αποτελούν διαχρονικά «αθάνατη» επιστήμη καθώς οδηγούν παντού. Ενδιαφέρουσα πλευρά των μαθηματικών σπουδών είναι τα προγράμματα Στατιστικής και Αναλογιστικής. Οι αναλογιστές είναι δημοφιλές και επίκαιρο επάγγελμα, που καλύπτει ασφαλιστικά προγράμματα για λογαριασμό κοινωνικών ομάδων και επαγγελματιών.

Οι σπουδές στις ξένες φιλολογίες, ιδίως στην Αγγλική και στην Ισπανική, αποτελούν ασφαλές διαβατήριο στην αγορά εργασίας.

Ολα τα επαγγέλματα των χαμηλόβαθμων σχολών του 3ου επιστημονικού πεδίου από τη Νοσηλευτική ως την Εργοθεραπεία δίνουν διέξοδο προς την αγορά εργασίας.

Τα τουριστικά επαγγέλματα και οι τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν έξυπνη επιλογή.

Σταθερή αξία είναι και τα τμήματα ναυτιλιακών σπουδών.

Σε δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα
Στις 7 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τελικά οι βαθμολογίες των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι βαθμολογήσεις των γραπτών, που καθυστέρησαν λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών, θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και μετά την απαραίτητη επεξεργασία των στοιχείων θα ανακοινωθούν. Πτωτική αναμένεται ότι θα είναι η πορεία των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, όπου εφέτος θα έχουμε ξανά το φαινόμενο της εισόδου σε ΤΕΙ, υποψηφίων με βαθμολογίες 5 και 6, κάτω από τη βαθμολογική βάση του 10. Οπως φανερώνουν τα βαθμολογικά στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, στο δεύτερο και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο (των θετικών και τεχνολογικών επιστημών) οι πολιτικοί μηχανικοί και οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου θα κινηθούν εφέτος στον «αστερισμό» των 19.000 μορίων, ενώ τα τελευταία τμήματα των ΤΕΙ θα δεχτούν υποψηφίους με 5.500 μόρια. Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο και στις επιστήμες Υγείας αναμένεται μικρή υποχώρηση των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο και στις θεωρητικές επιστήμες, οι περιζήτητες Νομικές σχολές και τα Παιδαγωγικά τμήματα αναμένεται ότι θα είναι εξίσου απαιτητικές με την περυσινή χρονιά. Εφέτος θα εισαχθούν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας συνολικά 88.165 υποψήφιοι.

Πηγές: ΤΟ ΒΗΜΑ, paspif.gr