Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ βοήθησε την Ισπανία να γυρίσει σελίδα στη δικτατορία με τη δολοφονία το 1973 του πιθανού διαδόχου του Φράνκο, δήλωσε ο βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Έιμις.
"Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ευχαριστήσει κανείς την ΕΤΑ, όμως σε αυτήν την περιπτώση ναι" μπορεί να το κάνει, δήλωσε ο Έιμις το Σαββατοκύριακο που πέρασε σε φεστιβάλ που έγινε στη Γρανάδα, στη νότια Ισπανία, αναφερόμενος στη δολοφονία από την ΕΤΑ του ναυάρχου και πρώην πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Φράνκο, Λουίς Καρέρο Μπλάνκο. Ο τελευταίος σκοτώθηκε το Δεκέμβριο του 1973 στη Μαδρίτη από βόμβα που εξερράγη σε δρόμο κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου του, έξι μήνες μετά το διορισμό του στην πρωθυπουργία από τον Φράνκο.
Η ΕΤΑ μπορεί να δεχθεί ευχαριστίες "επειδή σκότωσε αυτόν που θα αντικαθιστούσε τον Φράνκο", σημείωσε ο βρετανός συγγραφέας, σχολιάζοντας ότι αυτό επέτρεψε στη χώρα να γίνει μια "συνταγματική μοναρχία", χάρη στη μετάβαση στη δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα το 1975.
Με το θάνατο του Φράνκο, τα ηνία της χώρας δόθηκαν στον βασιλιά Χουάν Κάρλος, ο οποίος επέβλεψε τη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία.
Η ΕΤΑ, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο 825 ανθρώπων σε επιθέσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία 41 χρόνια στο πλαίσιο του αγώνα της για ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων.
Ο Έιμις, ο οποίος έχει ζήσει μέρος των παιδικών του χρόνων στην Ισπανία, έκρινε επίσης το Σαββατοκύριακο ότι η ισπανική βασιλική οικογένεια είναι "πιο φυσιολογική" από τη βρετανική, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να "ενταχθεί περισσότερο στην κοινωνία" και έκρινε ότι ως προς αυτό ο γάμος του πρίγκιπα Φελίπε με τη δημοσιογράφο Λετίθια Ορτίθ ήταν κάτι θετικό.
Πηγή: www.express.gr