altΔυο μήνες γεμάτοι αντιφάσεις και σύγχυση για τον ισπανικό λαό και την πολιτική τάξη. Το μόνο αμετακίνητο κομμάτι του παζλ είναι ότι η σορός της άτυχης κοπέλας ακόμα αγνοείται, βυθίζοντας τις έρευνες στο σκοτάδι. 

Στις 24 Μαρτίου συμπληρώθηκαν δυο μήνες από την εξαφάνιση της 17χρονης Σεβιλιάνας Μάρτα δελ Καστίγιο, για την οποία ως κύριος ύποπτος φέρεται ο  πρώην φίλος της, Μιγκέλ Καρκάνιο, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι τέσσερις νεαροί, ένας εκ των οποίων ανήλικος. Ο Καρκάνιο που είχε κατεθέσει πως είχε αφήσει τη Μάρτα στην πόρτα του σπιτιού της εκείνο το βράδυ, μετά από δυο εβδομάδες ομολογεί πως τη σκότωσε χτυπώντας την στο κεφάλι με ένα σταχτοδοχείο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μετά από αυτό ειδοποίησε δυο φίλους του για να τον βοηθήσουν να ξεφορτωθεί το πτώμα, το οποίο και έριξαν στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ. Έτσι, εμπλέκονται στο έγκλημα ο Σαμουέλ Μπενίτεθ και ο ανήλικος ‘‘Ελ Κούκο’’. Η αστυνομία ψάχνει τον προσωπικό υπολογιστή της Μάρτα για να συλλέξει στοιχεία. Η κοπέλα φαίνεται πως γυρίζοντας το βράδυ στο σπίτι της, άνοιξε τον υπολογιστή, και στη συνέχεια, κάποιος την ειδοποίησε και ξαναέφυγε βιαστικά, αφήνοντας τον υπολογιστή ανοιχτό. Η σχέση της με τους υπόπτους επιβεβαιώθηκε μέσα από ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο μήνας αγωνίας στον Γουαδαλκιβίρ και η έκκληση στον Πρωθυπουργό

Έναν ολόκληρο μήνα κρατά η αγωνία της αναζήτησης της σορού της Μάρτα στον Γουαδαλκιβίρ. Η αναζήτηση εκτείνεται σε μια απόσταση 80 χιλιομέτρων και αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη λόγω της θολότητας των υδάτων, του βάθους του ποταμού, της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων λάσπης στις όχθες και των ρευμάτων. Στην επιχείρηση αυτή εργάζονται σκληρά άνδρες της Χωροφυλακής, εξειδικευμένοι πράκτορες και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, χωρίς όμως να βρεθεί το παραμικρό ίχνος της κοπέλας. Συγχρόνως, οι συνεργοί του Καρκάνιο προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την υπόθεση, λέγοντας πως ο φίλος τους επινόησε όλη την ιστορία. Η σύζυγος του αδερφού του Καρκάνιο προσπαθεί να τον ξεμπλέξει από την, ισχυριζόμενη πως βρισκόταν μαζί της το μοιραίο βράδυ. Στο μεταξύ ο πατέρας της Μάρτα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Θαπατέρο για να του ζητήσει εφαρμογή σκληρότερων ποινών σε περιπτώσεις αδικήματος κατά ανηλίκου και την πραγματοποίηση ρεφερέντουμ για τη νομιμοποίηση της ισόβιας κάθειρξης. Στη συνέχεια 5.000 άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ της ιδέας αυτής στη Μαδρίτη, ενώ μικρότερες συγκεντρώσεις ακολουθούν σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας.

Ανατροπή της αρχικής κατάθεσης

Τα πράγματα ανατρέπονται όταν ο Καρκάνιο, ένα μήνα μετά την αυτοενοχοποίησή του, αλλάζει την αρχική κατάθεσή του. Αυτή τη φορά ισχυρίζεται ότι πέταξαν τη σορό της Μάρτα σε έναν κάδο απορριμάτων κοντά στο σπίτι του και ενοχοποιεί για τη δολοφονία τον ανήλικο ‘‘Ελ Κούκο’’, ο οποίος εκείνος αρνείται πως τη διέπραξε. Δυο μέρες μετά, έρχεται και η τρίτη βερσιόν του Καρκάνιο, σύμφωνα με την οποία τόσο ο ίδιος όσο και ο ‘‘Ελ Κούκο’’ κακοποίησαν σεξουαλικά τη Μάρτα πριν τη στραγγαλίσουν, βρισκόμενοι κάτω από την επήρεια του αλκοόλ και των ναρκωτικών. Κατόπιν, την μετέφεραν με αναπηρικό καροτσάκι μέχρι έναν κοντινό κάδο, όπου την εγκατέλειψαν. Ο δικηγόρος του πιθανού δολοφόνου αρνείται να συνεχίσει την υπεράσπιση του πελάτη του λόγω των συνεχών αλλαγών στην κατάθεσή του. Την ίδια μέρα η αστυνομία βρίσκει έναν σουγιά στη σχάρα ενός υπονόμου κοντά στον κάδο.

Συνέχεια της αναζήτησης στη χωματερή

Την επόμενη μέρα (19 Μαρτίου) οι ‘‘ύποπτοι’’ κάδοι περνούν από λεπτομερή ανάλυση. Συγχρόνως, ο δικαστής δίνει άδεια να ξεκινήσει η αναζήτηση του πτώματος της Μάρτα στη χωματερή του Αλκαλά δε Γκουανταΐρα. Δυο μέρες κρατάει η μετακίνηση των εξήντα χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που έπρεπε να μετακινηθούν για να φτάσει η έρευνα σε εκείνα της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρα της εξαφάνισης της Μάρτα. Οι εξειδικευμένοι πράκτορες ψάχνουν μέχρι αυτή την ώρα με μεγάλη προσοχή για το παραμικρό στοιχείο που μπορεί να ρίξει φως σε αυτή τη θλιβερή υπόθεση. Την υπεράσπιση του Καρκάνιο έχει αναλάβει πλέον η δικηγόρος Παλόμα Πέρεθ Σεντίνο, η οποία εξειδικεύεται σε εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών.

Συμπαράσταση στην οικογένεια, κινητοποιήσεις και υπογραφές

Από τη στιγμή που μαθεύτηκε η είδηση για την εξαφάνιση της Μάρτα δελ Καστίγιο, οι συμπολίτες της από τη Σεβίλλη, αλλά και κάτοικοι πολλών άλλων περιοχών της Ισπανίας εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς την οικογένειά της. Μετά τις  κινητοποιήσεις ακολούθησε συλλογή υπογραφών που συνεχίζεται ακόμα σε αρκετές πόλεις της χώρας με αίτημα να γίνουν πιο σκληρές οι ποινές και να εκτίονται ολόκληρες σε περιπτώσεις δολοφονίας, βιασμού και παιδεραστίας, τόσο για τους ενόχους όσο και για τους συνεργάτες τους. Ακόμα, ζητείται η πραγματοποίηση ρεφερέντουμ για τη νομιμοποίηση της ισόβιας κάθειρξης για δολοφόνους και παιδεραστές.

 

Συντάκτρια: Βίκυ Ρούσκα