Στους 950.000 ανεβάζουν τον αριθμό των διαδηλωτών οι διοργανωτές - «Ζήτω η Καταλονία, ζήτω η Ισπανία!» και «Μαζί είμαστε δυνατότεροι!» τα συνθήματα που κυριάρχησαν

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί που ζουν στην Καταλονία και σε άλλες περιοχές της χώρας κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της περιφέρειας, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

«Ζήτω η Καταλονία! Ζήτω η Ισπανία!» φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας, ένα θέαμα πρωτόγνωρο στην χώρα μετά το τέλος του καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο.

Επιπλέον, η διαδήλωση αυτή ήταν η πρώτη μεγαλειώδης κινητοποίηση κατά της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη μετά την έναρξη της κρίσης. Κεντρικό σύνθημα στα χείλη όλων: «Αρκετά! Ας ξαναβρούμε τη σωφροσύνη μας!». 

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 350.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, ενώ οι διοργανωτές μιλούν για 930-950.000 διαδηλωτές.

«Η δημοκρατία στην Ισπανία είναι εδώ για να μείνει και καμία συνωμοσία των αυτονομιστών δεν θα την καταστρέψει» δήλωσε ενώπιον του πλήθους ο βραβευμένος με νόμπελ λογοτεχνίας Μάριο Βάργας Λιόσα.

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επίσης σημαίες της Καταλονίας και της ΕΕ, θεωρούν ότι αποτελούν τη «σιωπηρή πλειοψηφία» που δεν έχει μιλήσει για το θέμα από τότε που οι αυτονομιστές διοργάνωσαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι εμείς επίσης, εμείς είμαστε πολυάριθμοι. Δεν ακούμε παρά τους άλλους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαντιάγο Μαρτίν, 37 ετών, που ήλθε οδικώς από την Ταραγόνα, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά.
 
Όλοι ενωμένοι
 
Πολλοί ήταν εκείνοι που ήλθαν από άλλες περιοχές της Ισπανίας, περιλαμβανομένης της Μαδρίτης όπου σε δύο διαδηλώσεις χθες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί, η μία ήταν υπέρ της «ενότητας» στην Ισπανία, η άλλη υπέρ του «διαλόγου» μεταξύ των Καταλανών και της υπόλοιπης χώρας.

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του νόμου βλάπτει όλους τους Ισπανούς. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι» δήλωσε ο Χουάν, που ήλθε από τη Μαδρίτη.

Διαδηλώσεις κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν στην πλατεία έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Πηγή: protothema.gr