Ως «τρομοκρατική επίθεση» αντιμετωπίζουν οι ισπανικές αρχές την πτώση ενός βαν με μεγάλη ταχύτητα σε δεκάδες άτομα στην «καρδιά» της Βαρκελώνης, στο κέντρο της συνοικίας Ράμπλα, το απόγευμα της Πέμπτης. Οι καταλανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να συνδέεται με το περιστατικό, ενώ η τοπική εφημερίδα La Vanguardia μετέδωσε ότι ένας εκ των δραστών έπεσε νεκρός περίπου τρεις ώρες μετά το περιστατικό, από αστυνομικά πυρά.

Το λευκό όχημα ανέβηκε σε πεζόδρομο στην Πλάθα Καταλούνια με ταχύτητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο οδηγός, ο οποίος φέρεται να είχε ύψος περίπου 1,70 και να φορούσε πουκάμισο με μπλε και λευκές ρίγες, διέφυγε πεζός και καταζητείται. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκε ένα ισπανικό διαβατήριο.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ τον αριθμό των 13 νεκρών, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για τουλάχιστον 50 τραυματίες. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται και η μητέρα και τα δύο παιδιά οικογένειας Ελλήνων. Οι καταλανικές αρχές έχουν ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο για περιπτώσεις τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμη το κίνητρο πίσω από το περιστατικό.

Πληροφορίες των ισπανικών μέσων θέλουν την αστυνομία να έχει εντοπίσει ένα δεύτερο φορτηγάκι που συνδέεται με το συμβάν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ο οδηγός εισήλθε σε άλλο όχημα, πιθανόν συνεργού του, αφού εγκατέλειψε το λευκό βαν.

Αργά το βράδυ, η αστυνομία διέψευσε πληροφορίες τοπικών μέσων, σύμφωνα με τις οποίες, δύο ένοπλοι εισέβαλαν και «ταμπουρώθηκαν» σε εστιατόριο της πόλης, λίγο μετά το περιστατικό.

Πηγή: kathimerini.gr