Αν και η Ισπανία και η Ιρλανδία ανήκαν στις οικονομίες της ευρωζώνης που χρειάζονταν βοήθεια από τους υπόλοιπους εταίρους, πλέον όμως έχουν αναδειχθεί σε δύο από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές της Ευρώπης, με την οικονομία τους να τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών, τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και τον πολιτικό κίνδυνο να έχει μειωθεί.

Η μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας είναι αξιοσημείωτη σε σύγκριση με αυτήν που καταγραφόταν πριν από μόλις πέντε χρόνια. Επίσης η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό τους είναι πολύ καλύτερη από χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία, όπως σημειώνει το Bloomberg. Στις τελευταίες αυτές χώρες αλλά και σε άλλα κράτη της Ευρώπης η άνοδος του λαϊκισμού αποτελεί απειλή, όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για την πολιτική. Η Ισπανία φαίνεται ότι άφησε πίσω της τα πολιτικά προβλήματα το 2016, ενώ η Ιρλανδία το πέτυχε ακόμη πιο νωρίς.

Οι αριθμοί δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης. Η ανάπτυξη στην Ιρλανδία έφτασε σε σχεδόν 7% το τρίτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας ακόμη και αυτήν της Κίνας. Το χρέος της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε μόλις 77,1%. Η ανάπτυξη στην Ισπανία το προηγούμενο τρίμηνο έφτασε το 3%, ενώ το χρέος της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 100,3%, τη στιγμή που της Ιταλίας ανέρχεται σε 132,2% και της Πορτογαλίας σε 133,4%. Ολα αυτά σημαίνουν ότι σε μια περίοδο που επικρατούν αναταραχές στις αγορές χρέους, τα ομόλογα των δύο χωρών παρουσιάζουν καλή πορεία.

Το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας διαμορφώνεται σε 1,14%, ενώ της Ισπανίας φτάνει το 1,63%. Την ίδια στιγμή τα επιτόκια για τα αντίστοιχα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ιταλίας ξεπερνούν το 2,20% και της Πορτογαλίας το 4,10% σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας είναι Α, ενώ σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να ανέβει και η αξιολόγηση της Ισπανίας.

Πηγή: cnn.gr