Την ανησυχία της ισπανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν διαθέτει πλέον ιστότοπο στην ισπανική γλώσσα, εξέφρασε σήμερα η Μαδρίτη, καθώς η σελίδα αυτή, που ενημέρωνε τους ισπανόφωνους εντός και εκτός ΗΠΑ, εξαφανίστηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

"Λυπούμαστε που η ισπανική μετάφραση αυτού του ιστοτόπου καταργήθηκε, δεν μας φαίνεται καλή ιδέα κάτι τέτοιο" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρκελώνη.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει καμία διευκρίνιση για το θέμα. Παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής αν ετοιμάζεται κάποια νέα εκδοχή του ιστοτόπου.

"Δεδομένου ότι στη χώρα (τις ΗΠΑ) υπάρχουν 52 εκατομμύρια άνθρωποι που μιλούν (...) ισπανικά, δεν είναι καλή ιδέα να καταργείς ένα τέτοιο όργανο επικοινωνίας" πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός.

Στις ΗΠΑ ζουν 56,6 εκατομμύρια άνθρωποι λατινοαμερικανικής καταγωγής (το 17,6% του συνολικού πληθυσμού) που σημαίνει ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της χώρας. Περίπου 40 εκατομμύρια από αυτούς μιλούν ισπανικά με τα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο ισπανικός ιστότοπος του Λευκού Οίκου είχε δημιουργηθεί το 2009 από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Από το Σαββατοκύριακο είναι ανενεργός.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση των λατινοαμερικανών στις ΗΠΑ ενώ είχε επίσης κατηγορήσει τον Τζεμπ Μπους, ο οποίος διεκδικούσε επίσης το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, διότι μιλούσε ισπανικά. Στην κυβέρνηση Τραμπ δεν μετέχει κανείς ισπανόφωνος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Πηγή: imerisia.gr