Η κληρονομιά του δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία παραμένει ζωντανή 40 χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του. Μια βόλτα στις πόλεις της Ισπανίας θα σας φέρει μπροστά σε δρόμους με τα ονόματα Jose Millan Astray, Adolfo Muñoz Alonso, Jose Enrique Varela και άλλα πρόσωπα, που ήταν μέλη της δικτατορίας.

Αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα. Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει νόμο του 2007 που υποσχόταν να ξεριζώσει την παράδοση του αυταρχισμού και να αποσύρει τα ονόματα. Δρόμοι κατά μήκος της χώρας θα αλλάξουν ταυτότητα και... φύλο και θα μετατραπούν σε «ύμνους» για σπουδαίες γυναίκες. Έτσι ικανοποιείται ακόμη ένα πάγιο αίτημα των πολιτών.

Σήμερα περίπου 90% των δρόμων της Ισπανίας φέρουν το όνομα αντρών – και αυτά που είναι γυναικεία, αναφέρονται συνήθως σε αγίες. Από το 2005 η πόλη Κόρδοβα εξέδωσε εντολή οι μισοί από τους νέους δρόμους να λάβουν το όνομα γυναικών. Στην Βαρκελώνη ο συνολικός αριθμός δρόμων με θηλυκό «άρωμα» ανέβηκε από το 7% του 1996, στο 27.7% το 2010. Για να μειωθεί η ψαλίδα και να αποκατασταθεί η «αδικία», η Βαλένθια θα δώσει γυναικεία ονόματα στο 80% των δρόμων της.

Πολλοί από τους δρόμους αναμένεται να ονομαστούν από κυρίες που στοχοποιήθηκαν από το καθεστώς του Φράνκο, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστριών, επαναστατριών, και μαχητριών για τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως η Soledad Cazorla, η πρώτη δημόσια κατήγορος που ειδικεύτηκε στην βία κατά των γυναικών.

Άλλοι θα λάβουν το όνομα ταλαντούχων κυριών από την Ισπανία και όλο τον κόσμο, που ξεχώρισαν σε τομείς όπως η φυσική. Στο Leon, όπου η επιλογή γίνεται μέσω ψηφοφορίας, μια λίστα με πιθανές επιλογές περιείχε την αμερικανίδα ακτιβίστρια Rosa Parks, την μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo, την αγγλίδα συγγραφέα Jane Austen και την ισπανίδα εφευρέτη Angela Ruiz Robles.

Το πρόβλημα με την ονοματοδοσία δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ισπανίας όμως. Στην Ρώμη για παράδειγμα μόνο 3.5% των δρόμων έχουν ονόματα γυναικών. Μελέτη του 2015 σε επτά μητροπόλεις, Λονδίνο, Παρίσι, Σαν Φρανσίσκο, Μουμπάι, Νέο Δελχί, Τσεννάι και Μπανγκαλόρ, μόνο το 27.5% των δρόμων είχαν «βαπτιστεί» με βάση κυρίες.

Πηγή: CNN.gr