Οι «αυτονομιστές» κέρδισαν τις εκλογές, αλλά έχασαν το δημοψήφισμα

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκέντρωσαν 47,8% στις τοπικές εκλογές και παρόλο που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στους ψήφους, κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός «Junts pel Si» («Μαζί για το Ναι») κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο αυτής της εύπορης βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

«Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας μετά την καταμέτρηση του 70,78% των ψήφων, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης. «Κερδίσαμε», πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες - στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

O Άρτουρ Μας, επικεφαλής του συνασπισμού «Junts pel Si», είχε αναγάγει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και οι δύο αποσχιστικοί συνασπισμοί έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει. Όμως αφού μαζί δεν έλαβαν πάνω από το 50% των ψήφων περιπλέκει την κατάσταση και έτσι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών δεν είναι ξεκάθαρο.