Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές Ισπανίας: Αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς «από τα κάτω» 

Ιδιαίτερης βαρύτητας αποδεικνύονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ισπανία της Κυριακής 24Μ και το συμπέρασμα της αμέσως επόμενης ημέρας είναι η ξεκάθαρη, αν και όχι ολοκληρωτική, πτώση της Δεξιάς σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες. Το PP χάνει την ηγεμονία του, όπως τονίζει και το editorial της El País, μετά από δεκαετίες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κατείχε δημάρχους, περιφερειάρχες και άλλους τοπικούς άρχοντες. Και μαζί με το Λαϊκό Κόμμα αποδυναμώνεται και η λογική του δικομματισμού, ιδιαίτερα διαδεδομένου, από την μεταπολίτευση και έπειτα και ξεκινάει η εποχή των συμμαχιών.

Το άλλοτε αντίπαλο δέος, οι Σοσιαλιστές, έχουν σε κάποιες περιπτώσεις τοπικά καταποντιστεί, αν και στο σύνολο παραμένουν δεύτερη δύναμη, και σαν ανερχόμενες εμφανίζονται οι εναλλακτικές δυνάμεις που προέρχονται από οργανώσεις που εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα, από πολιτικές κινήσεις που ενώθηκαν με σκοπό να αλλάξουν το παιχνίδι στην πολιτική σκακιέρα της ιβηρικής. Η αριστερής τάσης συμμαχία Ahora Madrid στην Μαδρίτη κατάφερε να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της δεξιάς, με την «σιδηρά κυρία» - πρώην περιφερειάρχη της Μαδρίτης Esperanza Aguirre να κερδίζει σε ψήφους, σε ένα δήμο βαθιά συντηρητικό, αλλά να μην σιγουρεύει την νίκη. Γιατί αν τελικά η αριστερή τάση μπορέσει να πάρει με το μέρος της και άλλες μικρότερες δυνάμεις, ίσως δούμε για πρώτη φορά τον Δήμο της Μαδρίτης να αλλάζει χέρια, και ίσως πάρει τα ηνία η Manuela Carmena, μια ηλικιωμένη πρώην δικηγόρο και η ομάδα που την πλαισιώνει και που προέρχεται από τις δεξαμενές του Podemos, του Ganemos Madrid και άλλων μικρότερων ομάδων που δραστηριοποιούνται εν μέσω κρίσης με αλληλεγγύη και αμεσότητα για να απαλείψουν τις οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις που διέπουν κυρίως τον ευρωπαϊκό νότο.

Αλλά εκεί που η νίκη είναι πραγματικά εντυπωσιακή, εκεί που, όπως ειπώθηκε το ίδιο βράδυ των εκλογών, ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ, είναι στην καρδιά της Καταλονίας, στον Δήμο της Βαρκελώνης, με τους εθνικιστές να αποχωρούν ηττημένοι και την διάσημη πια ακτιβίστρια εναντίον των εξώσεων, Ada Colau να γιορτάζει πανηγυρικά τη νίκη. Η σαραντάχρονη Colau δραστηριοποιήθηκε από την προηγούμενη δεκαετία υπέρ καυτών κοινωνικών θεμάτων για την ισπανική κοινωνία και στην συνέχεια ίδρυσε την Πλατφόρμα Εναντίον των Εξώσεων, που έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης τα τελευταία χρόνια και πλέον οι αγώνες της μοιάζουν να αποδίδουν καρπούς. Με μικρή διαφορά σε έδρες, αλλά με νίκη μεγάλης πολιτικής σημασίας όπως έσπευσαν να δηλώσουν όλα τα μέσα ενημέρωσης, θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης της Βαρκελώνης και θα είναι η πρώτη φορά που μια συμμαχία «από τα κάτω» φτάνει σε τόσο ψηλό σημείο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα, ως ότου να γίνει μια πιο ξεκάθαρη αποκωδικοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και πριν έρθει η στιγμή, προς το τέλος του χρόνου, που οι εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία θα ορίσουν το μέγεθος της αλλαγής που οι πολίτες μοιάζει πως έχουν ήδη αποφασίσουν να κάνουν για να επηρεάσουν την πολιτική κατάσταση, όχι μόνο στην γειτονιά τους, αλλά ίσως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Jana Tziveleki