To νεόκοπο ισπανικό κεντρώο κίνημα πολιτών Ciudadanos (Πολίτες), το οποίο τάσσεται υπέρ μιας «μετριοπαθούς αλλαγής» αλλά είναι ευρωπαϊστικό, προηγείται του αριστερού Podemos (Μπορούμε) στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015 στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) το οποίο κυβερνά σήμερα κατατάσσεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Cadena Ser, συγκεντρώνοντας ποσοστό 22%, λιγότερο από το μισό του ποσοστού που έχει λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 (44,6%).

Το κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ακολουθεί το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) με ποσοστό 21% και ακολουθεί το κεντρώο Ciudadanos με ποσοστό 19,4% και το Podemos, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 17,9% στην πρόθεση ψήφου.

Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας φαίνεται να καταγράφει μια επιβράδυνση της δυναμικής του για πρώτη φορά αφότου τα ποσοστά του εκτοξεύτηκαν στις αρχές του έτους, οδηγώντας το ακόμα και στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.

Σε δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο ο ίδιος σταθμός, το Podemos συγκέντρωνε το 27,5% των ψήφων. Εκείνη την περίοδο το Ciudadanos είχε μόλις το 5% των ψήφων.

Αυτή η δημοσκόπηση, που διενήργησε το Ινστιτούτο Myword στο διάστημα μεταξύ 17ης και 22ας Απριλίου σε δείγμα 1000 ανθρώπων, καταδεικνύει επιπλέον ότι στο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία επικρατούν σχεδόν ισότιμα τέσσερα διαφορετικά κόμματα, σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι παρατηρητές και ιδίως ο πρώην επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Φελίπε Γκονθάλεθ θεωρούν ότι η χώρα ζει το τέλος του δικομματισμού και την ανάδειξη ενός πολυκομματικού συστήματος «ιταλικού τύπου».

Το PP και το PSOE επικρατούν στην πολιτική ζωή της Ισπανίας από το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939- 1975).

Το Ciudadanos, σχηματισμός ο οποίος ιδρύθηκε στην Καταλονία στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, τάσσεται υπέρ μιας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, καταγγέλλοντας τη διαφθορά, ενώ υιοθετεί προοδευτικές προσεγγίσεις σε ορισμένα κοινωνικά θέματα (άμβλωση, πορνεία, ναρκωτικά).

Λόγω αυτού του γεγονότος, ελκύει ψηφοφόρους της Δεξιάς, αλλά και της Αριστεράς.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/945457/ispania-to-kentroo-ciudadanos-kseperase-dimoskopika-to-podemos