Η υποστήριξη προς τους Ciudadanos (Πολίτες) έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε τέτοιο βαθμό ώστε το νεόκοπο κόμμα να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το αριστερό Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα El Pais. Οι Ciudadanos -ένα κόμμα εννέα ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα- επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην περιοχή της Καταλονίας μέχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι Ciudadanos εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 18,4% ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%. Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Παρότι οι Podemos (Μπορούμε) εξακολουθούν να έρχονται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η υποστήριξη προς το κόμμα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με το 22,5% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου. Περίπου το 20,2% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν την παραδοσιακή Αριστερά της χώρας, τους Σοσιαλιστές.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο Reuters, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας λέει ότι μία πιθανή συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στη χώρα απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει. Μιλώντας για την Ευρώπη, ο 36χρονος Ιγκλέσιας αναφέρει αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για την δημοκρατία.Στην Ισπανία, όπως σε πολλές γειτονικές της χώρες στην ευρωζώνη, παρατηρείται πολλοί απογοητευμένοι από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας ψηφοφόροι να απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα αναζητώντας μία εναλλακτική έπειτα από τουλάχιστον έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης και αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς.

Η απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο το Λαϊκό Κόμμα το έχει βοηθήσει να περάσει αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω της παρατεταμένης λιτότητας παρότι από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες μετά τις εκλογές ώστε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.

Πηγή: in.gr