Η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης έχει προκαλέσει πανικό στον κόσμο, με αποτέλεσμα χιλιάδες να σπεύδουν μήπως προλάβουν να αγοράσουν ό,τι μπορούν.

Οι τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν κυρίως έξω από παντοπωλεία στο Καράκας, πρωτεύουσα της χώρας, την Παρασκευή καθώς οι κάτοικοι έψαχναν βασικά είδη, όπως απορρυπαντικά και κοτόπουλο. 

Ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία βρίσκεται πλέον η Βενεζουέλα, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, καθώς αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 96% των εσόδων της. Η υποβάθμισή της από τον οίκο Fitch επισημαίνει αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, παρά τις προσπάθειες του προέδρου της, Νίκολας Μαδούρο, που για την αποπληρωμή ομολόγων έχει καταφύγει στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας.

Το πρόβλημα αποδίδεται στην έλλειψη ξένου συναλλάγματος στη Βενεζουέλα η οποία επιδεινώθηκε από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οδήγησε σε ελλείψεις εισαγωγών από χαρτί τουαλέτας μέχρι μπαταρίες αυτοκινήτων.

Ο πρόεδρος Νικόλας Μαδούρο, προκειμένου να αποτρέψει πλιάτσικο στα καταστήματα, αλλά και σοβαρά επεισόδια μεταξύ των πολιτών, έθεσε τα μαγαζιά διανομής τροφίμων υπό στρατιωτική προστασία.

"Έχω επισκεφθεί έξι καταστήματα ψάχνοντας για απορρυπαντικά. Δεν μπορώ να βρω πουθενά", είπε στο Bloomberg η Λίσμπεθ Ελσα, μία 27χρονη επιστάτης, καθώς περίμενε στην ουρά έξω από ένα σούπερ μάρκετ στο ανατολικό Καράκας.

"Φοράμε και πάλι τα βρώμικα ρούχα μας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε απορρυπαντικά. Θα αγοράσω ό,τι μπορέσω να βρω", τόνισε.

"Δεν μπορείς να βρεις τίποτα. Εχω περάσει 15 ημέρες ψάχνοντας για πάνες", είπε ο Ζαν Πολ Μέιτ στο οικονομικό πρακτορείο. "Θα πρέπει αφήσεις τη δουλειά σου για να ψάξεις για προϊόντα. Μόνο σήμερα έχω πάει σε τουλάχιστον πέντε καταστήματα", πρόσθεσε.

Πηγή: pathfinder.gr, kathimerini.gr