Mordaza σημαίνει Φίμωτρο. Η ισπανική βουλή ψήφισε το νέο Νόμο για την Δημόσια Ασφάλεια με 179 ψήφους υπέρ και 140 κατά, δηλαδή με την δύναμη μόνο του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος (PP) και με διαμαρτυρίες από μέλη της αντιπολίτευσης που στάθηκαν όρθιοι με φιμωμένο το στόμα τους μέσα στο Κογκρέσο.

Ο Νόμος Φίμωτρο συζητιέται τον τελευταίο καιρό στα πολιτικά τραπέζια, τα μέσα ενημέρωσης και τους δρόμους στην Ισπανία και πέρασε τελικά με κάποιες τροποποιήσεις, αλλά με απίστευτα αυστηρά μέτρα, πρωτόγνωρα ίσως για δημοκρατικές χώρες.

Συγκεκριμένα ο Νόμος Φίμωτρο ορίζει πως κάποιες δράσεις και καταστάσεις μέχρι τώρα απόλυτα αποδεκτές θα δέχονται πλέον πρόστιμο από το κράτος, θα γίνονται ουσιαστικά παράνομες πράξεις. Για παράδειγμα:

1. Η φωτογράφιση ή μαγνητοσκόπηση μελών της αστυνομίας – από 600 έως 30.000€ πρόστιμο.

2. Η ειρηνική ανυπακοή στις αρχές – από 600 έως 30.000€ πρόστιμο.

3. Η κατάληψη τραπεζών ως μέσο διαμαρτυρίας – από 600 έως 30.000€ πρόστιμο.

4. Η μη επισημοποίηση διαμαρτυρίας – από 600 έως 30.000€ πρόστιμο..

5. Η διεξαγωγή συγκεντρώσεων ή συναντήσεων σε δημόσιο χώρο – από 100 με 600€ πρόστιμο.

6. Για παρακώλυση ή αποτροπή έξωσης, τα γνωστά desahucios – από 600 έως 30.000€ πρόστιμο.

7. Παρουσία σε κατειλημμένο χώρο (όχι μόνο σε κοινωνικά κέντρα αλλά και σε κατοικίες κατειλημμένες από οικογένειες που έχουν υποστεί έξωση) – από 100 με 600€ πρόστιμο.

8. Οι αστυνομικές μαύρες λίστες για διαδηλωτές, ακτιβιστές και τον εναλλακτικό τύπο νομιμοποιούνται.

9. Η συνάντηση ή συγκέντρωση μπροστά από το κοινοβούλιο – από 600 έως 30.000€ πρόστιμο.

10. Για να ασκηθεί έφεση στο δικαστήριο απαιτείται η πληρωμή των δικαστικών εξόδων, το κόστος των οποίων εξαρτάται από το πρόστιμο.

11. Επιτρέπει την τυχαία εξακρίβωση στοιχείων, επιτρέποντας την στοχοποίηση μεταναστών και μειονοτήτων.

12. Η αστυνομία μπορεί να διεξάγει επιδρομές με την δικιά της βούληση, δίχως να υπάρχει ανάγκη διατάραξης της “τάξης”.

13. Οι εξωτερικοί σωματικοί έλεγχοι τώρα επιτρέποντα κατά την κρίση της αστυνομίας.

14. Η κυβέρνηση μπορεί να αποτρέπει οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά βούληση, εάν νιώθει ότι διαταράσσεται η “τάξη”.

15. Η κάθε ασαφώς καθορισμένη “κρίσιμη υποδομή” πλέον θεωρείται απαγορευμένη ζώνη για δημόσιες συγκεντρώσεις καθώς μπορεί να επηρεάζει την λειτουργία (της υποδομής).

16. Υπάρχουν επίσης πρόστιμα για όσους αναρριχώνται σε κτήρια και μνημεία δίχως άδεια, όπως κάνουν μέλη της οργάνωσης Greenpeace.

Οι παραβάσεις χωρίζονται σε ελαφριές, βαριές και πολύ βαριές και πέρα από αυτά τα πολύ τρανταχτά παραδείγματα, που έχουν θορυβήσει τον ισπανικό λαό που σε ένα τεράστιο ποσοστό τάσσεται ήδη εναντίον του νόμου, υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που μοιάζουν λιγότερο σημαντικά, επηρεάζουν όμως κι αυτά τις συνήθειες των Ισπανών. Ορισμένες «ελαφριές» παραβάσεις που τιμωρούνται από 100 μέχρι 1.000 ευρώ είναι η κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών σε δημόσιους χώρους –το γνωστό για την νεολαία botellon- μιας και επηρεάζει την ηρεμία των πολιτών, η απώλεια πάνω από τρεις φορές μέσα σε πέντε χρόνια προσωπικών εγγράφων και… το να παίζουν παιδιά ή ενήλικες ποδόσφαιρο στο δρόμο, σε περιοχές που μπορεί να προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα από το παιχνίδι τους.

Πολλοί φορείς, οργανώσεις, κόμματα της αντιπολίτευσης, επαγγελματικοί κλάδοι έχουν εκφραστεί εναντίον του Νόμου Φίμωτρο και αναμένονται ακόμα περισσότερες αντιδράσεις σε έναν από τους σκληρότερους νόμους που ψηφίστηκαν μετά από την εποχή της Δικτατορίας του Φράνκο.