Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών βρίσκει τα δύο μεγάλα κόμματα, το Λαικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό, να αναλύουν το πως έχασαν 5 εκατομμύρια ψηφοφόρους και ποσοστό 30%. Ο ισπανικός Τύπος μιλά για τιμωρία του δικομματισμού, λόγω και των μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς.

Τα βασικά σημεία των Ευρωεκλογών στην Ισπανία:

Τα παρακάτω νούμερα είναι με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων.

1. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες El Pais και El Mundo μιλούν για "καταστροφή" και "πτώχευση" και "ξεπουπούλιασμα" του δικομματισμού. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ΡΡ (Λαικό Κόμμα) και PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα) υπέστησαν μεγάλη ήττα που καμμία από τις δημοσκοπήσεις δεν είχε προβλέψει. Από 42,23% το 2009 το Λαικό Κόμμα έπεσε στο 26,06% και έχασε 8 έδρες ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα από 38,51% το 2009 έπεσε στο 23,01% και έχασε 9 έδρες.

2. Από 6 κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο το 2009 η Ισπανία στέλνει το 2014, 10 κόμματα και συνολικά 54 ευρωβουλευτές.

3. Η Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) τριπλασιάζει το ποσοστό της κι από 3,73% και 2 έδρες σήμερα κατάφερε ποσοστό 10% και 6 έδρες. Το ίδιο και το κόμμα UPyD της Ρόσα Ντίεθ που από 2,84% και μία έδρα καταφέρνει 6,5% και 4 έδρες.

4. Η μεγάλη έκπληξη αυτών των εκλογών είναι το νεοσύστατο (προ μηνός) κόμμα Podemos (Μπορούμε) το οποίο αναδεικνύεται ως τέταρτη δύναμη στη χώρα και καταφέρνει ποσοστό 7,97% και 5 έδρες. Πρόκειται για το κόμμα των indignados των ισπανών "αγανακτισμένων" οι οποίοι επί δύο χρόνια δραστηριοποιούνταν κυρίως σε ομάδες αλληλεγγύης σε γειτονιές της χώρας και κατάφεραν να κερδίσουν τους ισπανούς ψηφοφόρους.

5. Στην Καταλωνία για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση η ERC, η Ρεπουμπλικάνικη Αριστερά της Καταλωνίας κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 23,6% και αφήνει πίσω τους Εθνικιστές (CiU) και το κόμμα του Άρτουρ Μας που ζητά την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γι' αυτό.

Μαδρίτη, Δώρα Μακρή