Περισσότεροι από 200 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πέρασαν το πρωί της Παρασκευής τα ισπανικά σύνορα, από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, σκαρφαλώνοντας στον συνοριακό φράχτη.

Η έφοδος, σύμφωνα με τη νομαρχία, άρχισε στις 06:00 το πρωί από μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στη μαροκινή πλευρά των συνόρων και που πετούσαν «κάθε μορφής αντικείμενο, πέτρες, ξύλα και μπουκάλια εναντίον των στελεχών της ισπανικής αστυνομίας», εκ των οποίων ένα τραυματίστηκε.

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα El Pais, οι μετανάστες τραγουδούσαν από χαρά, την ώρα που διέσχιζαν την περιοχή για να φτάσουν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι θα απελαθούν.

Τις τελευταίες ημέρες το κέντρο υποδοχής έχει ξεχειλίσει από μετανάστες, καθώς φιλοξενεί ήδη τουλάχιστον χίλιους παρότι έχει ονομαστική χωρητικότητα 480 θέσεων, ενώ πολλές εκατοντάδες μετανάστες έχουν φθάσει κατά κύματα στη Μελίγια από την αρχή της χρονιάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πόλη δέχεται ένα αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα, όπως και ο άλλος ισπανικός θύλακας, η Θέουτα στο βόρειο Μαρόκο. Εκεί τουλάχιστον 14 μετανάστες πνίγηκαν στις 6 Φεβρουαρίου προσπαθώντας να περάσουν στο ισπανικό έδαφος μέσω της ακτής.

Η απάντηση εκείνη την ημέρα των ισπανικών δυνάμεων της τάξης -που κατηγορήθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετανάστες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, ότι άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες εναντίον των παράνομων μεταναστών- είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στην Ισπανία.

Μετά την τραγική αυτή έφοδο, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία απαγορεύει στο εξής στους πράκτορές της να ανοίγουν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ προκειμένου να απωθήσουν μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Θέουτα και της Μελίγια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό