Το δίλημμα-600 ημέρες ιλίγγουΗ Σύνοδος Κορυφής του G20 που πραγματοποιήθηκε αρχές Νοεμβρίου του 2011 στις Κάννες έχει μείνει στην ιστορία για τις πιέσεις που άσκησαν ευρωπαίοι ηγέτες, κυρίως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου που ήθελε να κάνει δημοψήφισμα. Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο σε βιβλίο του που κυκλοφορεί σήμερα κάνει νέες αποκαλύψεις για εκείνο το κρίσιμο διήμερο. Πιστεύει μάλιστα ότι η ΕΕ άργησε να αντιδράσει όταν φάνηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας το 2009 και ότι η κρίση θα είχε αντιμετωπιστεί άμεσα εάν είχαν εκδοθεί ευρωομόλογα.

Οπως γράφει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του «Το δίλημμα» - αποσπάσματα του οποίου προδημοσίευσε το Ρόιτερ - η Ανγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει τότε αιφνιδιαστικά από την Ισπανία και την Ιταλία να ζητήσουν προληπτικά βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ισπανός πρωθυπουργός και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ήταν τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας αρνήθηκαν κατηγορηματικά την πρόταση της καγκελαρίου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια κωμικοτραγικοί διάλογοι που δείχνουν τα αδιέξοδα στα οποία είχε φτάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι επίσης η περιγραφή που κάνει ο Θαπατέρο για το κλίμα που ακολούθησε στο επίσημο δείπνο του G20, σύμφωνα με την οποία ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς φέρνοντας στην επιφάνεια ακόμη και διαφορές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο παρευρισκόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθούσε άναυδος αυτή την ανταλλαγή «πυρών».

Οπως περιγράφει την παρουσία του στο G20 ο Θαπατέρο, η Μέρκελ «με χαιρέτησε ευχάριστα και σχεδόν αμέσως χωρίς καμιά εισαγωγή με ρώτησε αν ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω προληπτική γραμμή χρηματοδότησης 50 δισ. από το ΔΝΤ και άλλα 85 δισ. ευρώ να πάνε στην Ιταλία». «Η απάντησή μου ήταν επίσης ευθεία και ξεκάθαρη: "Οχι"», λέει. Ο Θαπατέρο περιγράφει επίσης την απάντηση που έδωσε κατά τη Σύνοδο ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι όταν πιέστηκε να ζητήσει δάνειο από το ΔΝΤ. «Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω», φέρεται να είπε.