Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) κατασκόπευε και την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική. Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες υποψιάζονται ότι η NSA παρακολουθούσε χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες, sms και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).

Με μια διαφορά: οι κατασκοπευτικές της δραστηριότητες στην περίπτωση της Ισπανίας φαίνεται να περιορίζονταν μόνο στις δραστηριότητες πολιτών και όχι μελών της κυβέρνησης, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις της Βραζιλίας και του Μεξικού, και στις διαπιστωμένες πλέον παρακολουθήσεις τόσο της Βραζιλιάνας προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ όσο και του πρώην προέδρου του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν.

Η είδηση για τις παρακολουθήσεις Ισπανών πολιτών κυκλοφόρησε χθες από δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», που βασιζόταν για άλλη μια φορά στα έγγραφα του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Η γαλλική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι σε ένα χρονικό διάστημα 30 μόνο ημερών, και συγκεκριμένα από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 8 Ιανουαρίου 2013, η NSA κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε 70,3 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπήρξε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά σε «περιφερειακές» μόνο πληροφορίες, όπως τηλεφωνικά νούμερα, διάρκεια και ώρα κλήσης, σημείο (τόπο) που βρίσκονταν οι συνομιλητές...

Το πρόβλημα στην περίπτωση της Ισπανίας είναι ότι η ισπανική νομοθεσία στα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι από τις πλέον προστατευτικές στον κόσμο. Ο νόμος 25/2007 απαγορεύει ρητά την παραχώρηση σε τρίτους στοιχείων που αποκτώνται από σταθερή ή κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονική αλληλογραφία ή Διαδίκτυο, εκτός αν πρόκειται για έρευνα που διεξάγεται για θέμα εθνικής ασφάλειας ή από την υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος. Στοιχεία μπορούν να παραχωρηθούν επίσης στις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και εκεί μόνο κατόπιν δικαστικής απόφασης. Εν αναμονή της «απάντησης» της ισπανικής κυβέρνησης (που έχει ήδη θέσει το θέμα στις ΗΠΑ από τον περασμένο Ιούλιο), την κατασκοπευτική δραστηριότητα της NSA σε όλη τη Λατινική Αμερική ήρθε χθες να επιβεβαιώσει με δηλώσεις του από τη Βραζιλία ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ.

Πηγή: enet.gr