Την απελευθέρωση της Ινές ντελ Ρίο, μέλους της ΕΤΑ, που είχε αρχικά καταδικαστεί σε κάθειρξη 3.828 ετών για συμμετοχή σε αιματηρές επιθέσεις της αυτονομιστικής οργάνωσης, αποφάσισε η ισπανική δικαιοσύνη, έπειτα από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η 55χρονη Ινές Ντελ Ρίο συνελήφθη το 1987 για συμμετοχή σε 23 φόνους και επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα από την ΕΤΑ. Μεταξύ των επιθέσεων ήταν αι μια από τις πλέον αιματηρές της οργάνωσης, αυτή στις 14 Ιουλίου του 1986 στη Μαδρίτη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 αστυνομικοί.

H Ντελ Ρίο πέτυχε την μείωση της ποινής της μέσω της εργασίας εντός της φυλακής, κάτι που θα της έδινε το δικαίωμα να απελευθερωθεί τον Ιούλιο του 2008. Ωστόσο δύο χρόνια πριν την εν λόγω ημερομηνία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έθεσε σε εφαρμογή το γνωστό ως «δόγμα Παρό» για να παραταθεί η κράτησή της.

Σύμφωνα με το προαναφερθέν δόγμα, οι μειώσεις των ποινών εφαρμόζονται για κάθε έγκλημα χωριστά. Κάτι που σήμαινε ότι η απελευθέρωση της ντελ Ρίο μπορούσε να αναβληθεί μέχρι το 2017.

Ωστόσο την Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, επικύρωσε απόφαση του Ιουλίου του 2012 που ήταν υπέρ της ντελ Ρίο, αφού καταδίκαζε την Ισπανία για αυτή την πρακτική και την διέτασσε την άμεση απελευθέρωση της καταδικασθείσας και την καταβολή αποζημίωσης 30.000 ευρώ.

Η εισαγγελία της Ισπανίας εκτίμησε ότι «η απόφαση του Στρασβούργου είναι σαφής όσον αφορά το μέτρο που πρέπει να ληφθεί για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων» του μέλους της ΕΤΑ και «δεν μας αφήνει άλλη επιλογή» παρά να ζητήσουμε την «απελευθέρωση της Ινές Ντελ Ρίο το συντομότερο δυνατόν».

Οι 17 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη ανταποκρίθηκαν σήμερα στο αίτημα της εισαγγελίας.

Παρότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Στρασβούργο αφορά μόνο την Ντελ Ρίο, η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα υποχρεωθεί να απελευθερώσει 54 φυλακισμένα μέλη της ένοπλης βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, των οποίων η ποινή είχε παραταθεί βάσει του λεγόμενου «δόγματος Παρό».

Η δικαστική ετυμηγορία συνιστά μια αποδοκιμασία για την σωφρονιστική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στους κρατούμενους της ΕΤΑ.

Η αυτονομιστική αριστερά στη Χώρα των Βάσκων χαιρετίζει την απόφαση.

Η Ντελ Ρίο που κρατείτο σε φυλακή στη Λα Κορούνια της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, αναμένεται να απελευθερωθεί εντός της ημέρας.

Το 2011 η ΕΤΑ που εδώ και τέσσερις δεκαετίες επιδίδεται σε μια αιματηρή εκστρατεία για να προωθήσει την ανεξαρτησία περιοχών στην βόρεια Ισπανία και στη νοτιοδυτική Γαλλία, κήρυξε τον τερματισμό της ένοπλης δράσης της.

Πηγή: www.ethnos.gr