Το δανέζικο Noma έχασε την πρωτιά. Στα φετινά βραβεία του περιοδικού Restaurant καλύτερο εστιατόριο παγκοσμίως ανακηρύχθηκε το σπανιόλικο El Celler de Can Roca.

Τα Όσκαρ της γεύσης έλαβαν χώρα στο τέλος Απριλίου και νικητές κατά κράτος αναδείχθηκαν οι Ισπανοί. Τα αποτελέσματα είχαν διαρρεύσει και νωρίτερα: το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου τα 3 τελευταία χρόνια -σύμφωνα πάντα με τα βραβεία του περιοδικού Restaurant που πραγματοποιήθηκαν για 11η χρονιά- είχε χάσει την πρώτη θέση. Το δανέζικο Noma του σεφ Ρενέ Ρετζέπι είχε εκτοπιστεί στη δεύτερη θέση από το καταλανικό El Celler de Can Roca. Και δεν ήταν το μόνο ισπανικό εστιατόριο που έφτασε τόσο ψηλά. Μέσα στην τελική δεκάδα κατάφεραν να τρυπώσουν άλλα δύο, το Mugaritz και το Arzak, επιβεβαιώνοντας πια ότι η πιο ανερχόμενη κουζίνα στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι η ισπανική.

Τα βραβεία του βρετανικού περιοδικού Restaurant που ξεκίνησαν δειλά πριν 11 χρόνια έχουν μετατραπεί στα πιο σεβαστά και με το μεγαλύτερο κύρος βραβεία στο είδος τους -δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι τα αποκαλούν τα Όσκαρ της γεύσης. Η επιρροή τους αποδεικνύεται από το τουίτ που είχε κάνει ο Ρετζέπι πέρυσι: «1204 άτομα στην αναμονή για τραπέζι απόψε. Την ίδια ημέρα του 2008 είχαμε 14 πελάτες όλη μέρα». Τουλάχιστον την τρίχρονη κυριαρχία του το Noma την εκμεταλλεύτηκε, και το ίδιο φαίνεται πως θα κάνουν και οι ιδιοκτήτες του φετινού Νο 1. «Δεν ξέρουμε αν είμαστε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυθεντικότητα, γενναιοδωρία, φιλοξενία και φυσικά δημιουργικότητα», δήλωσε ο Χουάν Ρόκα, σεφ του El Celler de Can Roca, στην ευχαριστήρια ομιλία του. Το εστιατόριο που κέρδισε φέτος, όχι μόνο ακολουθεί τις αρχές της καταλανικής κουζίνας, αλλά τις προωθεί και τις αναπτύσσει. Τα δείπνα ξεκινούν πάντα με καραμελωμένες ελιές, οι οποίες φτάνουν στο τραπέζι πάνω σε μικρά μπονζάι, ενώ όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι από αυτά που κάνουν φημισμένη την περιοχή.

Ολόκληρο το τοπ 10:

10. Vendome, Γερμανία

9. Steirereck, Αυστρία

8. Arzak, Ισπανία

7. Dinner by Heston Blumenthal, Αγγλία

6. D.O.M., Βραζιλία

5. Eleven Madison Park, ΗΠΑ

4. Mugaritz, Ισπανία

3. Osteria Francescana, Ιταλία

2. Noma, Δανία

1. El Celler de Can Roca, Ισπανία

Φωτογραφία: από αριστερά ο σομελιέ και μετρ Ζοζέπ Ρόκα, ο σεφ Χουάν Ρόκα και ο σεφ πατισιέ Ζορντί Ρόκα.

Πηγή: www.gastronomos.gr