Μη συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι η ισπανική νομοθεσία για τις υποθήκες σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι παραβιάζονται ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών. Στο ανώτατο δικαστήριο, είχε προσφύγει ένας δικαστής από την Βαρκελώνη, με αφορμή την υπόθεση του Μαροκινού Μοχάμεντ Ασίζ, ο οποίος είχε καταθέσει μήνυση κατά της τράπεζας CatalunyaCaixa γιατί του είχε κάνει έξωση και ταυτόχρονα του ζητούσε να καταβάλει το σύνολο της οφειλής του προς την τράπεζα.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (στα ισπανικά)

Στην Ισπανία, η παράδοση μιας κατοικίας στην τράπεζα, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και διακανονισμό της οφειλής.

Συνεχίζουν δηλαδή οι πολίτες, να είναι οφειλέτες, για ολόκληρο το ποσό του δανείου τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επικρίνει ακόμα το ότι στην Ισπανία, δεν επιτρέπεται στους δικαστές να αναστέλλουν εξώσεις στη διάρκεια ερευνών για το εάν και κατά πόσον οι υποθήκες ή τα δάνεια για την αγορά κατοικίας ή άλλων ακινήτων περιέχουν καταχρηστικούς όρους.

Σύμφωνα με την EL PAIS, η απόφαση δεν δεσμεύει την Ισπανία να αλλάξει την νομοθεσία της. Ωστόσο, σημειώνεται, ότι οι δικαστές θα πρέπει να την λάβουν υπόψη τους ως δεδικασμένο καθώς και ότι η απόφαση αυτή, δεν αφορά μόνο τους Ισπανούς αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.Η El Pais, σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αλλάξει την νομοθεσία της διότι, αν δεν το κάνει, η Κομισιόν μπορεί να κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον της χώρας

Από το 2010 μέχρι σήμερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, 350.000 πολίτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την έξωση στην Ισπανία.

Οι 15 έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους.

Πηγή: http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/europe/story/147957/evropaiko-dikastirio-eksosi-ston-ispaniko-nomo-gia-tis-eksoseis