«Ορόσημο» χαρακτήρισε η ιατρική κοινότητα τη μεταμόσχευση τραχείας σε νεαρή γυναίκα στην Ισπανία, η οποία δημιουργήθηκε στο εργαστήριο από τα δικά της βλαστοκύτταρα.

Με αυτό το εκπληκτικό επιστημονικό επίτευγμα ελαχιστοποιήθηκε η πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος από τον οργανισμό της ασθενούς.

Η 30χρονη Κλαούντια Καστίλλο, η οποία έπασχε από οξεία πνευμονική ανεπάρκεια, υποβλήθηκε σε μια εγχείρηση που βασίζεται στη μηχανική βλαστοκυττάρων, μια αμφιλεγόμενη ιατρική πρακτική η οποία σύμφωνα με πολλούς θα οδηγήσει στην κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Η πάθηση της Καστίλλο ήταν συνέπεια χρόνιας φυματίωσης και δεν της επέτρεπε να εκτελέσει τις καθημερινές οικιακές εργασίες ούτε να φροντίσει τα δύο παιδιά της.

Η μοναδική εναλλακτική που προσφέρει η συμβατική ιατρική είναι η υποβολή της ασθενούς σε μια επικίνδυνη επέμβαση αφαίρεσης του αριστερού πνεύμονα που συνεπάγεται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

«Οι χειρουργοί έχουν αρχίσει να βλέπουν και να συνειδητοποιούν τις σπουδαίες δυνατότητες που προσφέρει η μηχανική ενήλικων βλαστοκυττάρων και ιστών, οι οποίες θα διευκολύνουν σημαντικά τη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες», δήλωσε ο Μάρτιν Μπίρσαν, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα χειρουργών που πραγματοποίησε την επέμβαση.

Για την «κατασκευή» της νέας τραχείας, η ομάδα απέσπασε τμήμα επτά εκατοστών από την τραχεία ενός 51χρονου δωρητή οργάνων. Στο διάστημα έξι εβδομάδων, η ομάδα αφαίρεσε όλα κύτταρα από την τραχεία του δωρητή, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε απόρριψη του μοσχεύματος.

Αυτό που έμεινε από την τραχεία του δότη ήταν μια θεμέλια ουσία αποτελούμενη από κολλαγόνο, μια μορφή «σκελετού» στον οποίο η ομάδα εναπόθεσε στη συνέχεια τα βλαστοκύτταρα της Καστίλλο καθώς και κύτταρα που απέσπασε από το υγιές τμήμα της τραχείας της. Τα βλαστοκύτταρα είχαν ήδη εξαχθεί από το μυελό των οστών της Καστίλλο και είχαν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο του Μπρίστολ με αποτέλεσμα να προκύψει πληθυσμός κυττάρων ικανού μεγέθους.

Τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή των βλαστοκυττάρων της Καστίλλο στην τραχεία του δότη, η ομάδα των χειρουργών ήταν πλέον έτοιμη να υποβάλλει την ασθενή σε επέμβαση μεταμόσχευσης στη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης. Η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε χωρίς επιπλοκές και η Καστίλλο έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο δέκα ημέρες μετά την εγχείρηση.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η επιτυχής έκβαση της μεταμόσχευσης θα ανοίξει νέους δρόμους στην ιατρική και γεννά ελπίδες για τη θεραπεία πολλών καταδικασμένων ασθενών.

Πηγή: naftemporiki.gr