Περίπου 6.000 άνθρωποι γέμισαν, παρά τη βροχή, το μεσημέρι της Παρασκευής την εμβληματική Plaza de Cataluña της Βαρκελώνης, προκειμένου να διαδηλώσουν υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας.

Η κινητοποίηση είχε περισσότερο οικογενειακό παρά εθνικιστικό χρώμα και πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Πλατφόρμας της Ισπανίας και των Καταλανών (De España y catalanes).

Μάλιστα οι διοργανωτές, όπως αναφέρεται στην ισπανική εφημερίδα ABC, έκαναν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν εκτός συγκέντρωσης, εθνικιστές ή άλλου τύπου σημαίες.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι αστυνομικοί τοποθέτησαν ειδικά κορδόνια για να αποκλείσουν την περιοχή από άλλες ομάδες συγκεντρωμένων. Τελικά, ένα άτομο συνελήφθη.

Η διαδήλωση κατέληξε με την ανάγνωση ενός μανιφέστου, στο οποίο αναφερόταν ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας ζητήσει να είμαστε είτε Καταλανοί, είτε Ισπανοί».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους, στο πλαίσιο της εθνικής εορτής La Diada.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή έχουν αναβιώσει τα εθνικιστικά «πάθη», αφού αρκετοί Καταλανοί θεωρούν ότι η Μαδρίτη είναι η αιτία των οικονομικών δυσχερειών.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ